Véletlenül robbantották fel magukat az öngyilkosságra készülők

Véletlenül felrobbantotta magát hétfőn két tucat tálib iszlamista szélsőséges a dél-afganisztáni Zábul tartományban. Köztük tizenegyen öngyilkos merénylet elkövetésére készültek – közölte a tartományi rendőrfőnök-helyettes.

Gulám Dzsalani Faráhi szerint tálib fegyveresek egy csoportja öngyilkos merényletekhez használt, robbanóanyaggal töltött mellénnyel játszott Zábul tartomány egyik körzetében, egy búvóhelyen. A szerkezet hirtelen felrobbant, és a helyszínen megölt huszonnégyet a szélsőségesek közül – tette hozzá.

A tálibok egyelőre nem nyilatkoztak az incidens kapcsán.

Tálib fegyveresek ellenőrzik néhány éve Zábul tartomány forrongó, Khak-e-Afgan nevű körzetét.

A NATO 2014 végén állította le harci bevetéseit Afganisztánban, és azt követően elszabadult az erőszak. Az észak-atlanti szövetség és az Egyesült Államok mintegy tizenháromezer katonája maradt az országban, jórészt tanácsadói és kiképzői szerepkörben. Ugyanakkor nagyjából háromezer amerikai katona terrorellenes műveleteket hajt végre. Az afganisztáni radikális iszlamista tálibok április közepén jelentették be tavaszi offenzívájuk megindítását, és a harcok azóta kiterjedtek az ország számos tartományára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »