Véleménynyilvánítás vagy vandalizmus? – A francia hatóságok megtorolják a bevándorlóellenességet

Véleménynyilvánítás vagy vandalizmus? – A francia hatóságok megtorolják a bevándorlóellenességet

Franciaországban lassan kezdi ledobni a fedőt a migrációellenes indulatok fortyogó fazeka: a francia bíróság január 19-én tárgyalja annak a négy férfinek az ügyét, akiket egy tavaly novemberi bevándorlásellenes tüntetés kapcsán tartóztattak le. Két embert a demonstráció során elkövetett rongálással és garázdasággal vádolnak, egy migrációkorlátozásért küzdő mozgalom vezetőjét, Nicolas Faure-t és Roman Le Gallt, a breton nacionalista párt elnökét „be nem jelentett demonstráció szervezésével” vádolják.

Az incidensre még 2016 novemberében került sor, miután a Breizh-Info, alternatív hírportál nyilvánosságra hozta, hogy a 2000 lakosú Arzon városában egy, a Calais-i dzsungelből áttelepített migráns brutálisan megerőszakolt egy 67 éves asszonyt.

A francia hatóságok eredetileg el akarták tussolni az ügyet, de a sajtóinformációk nyilvánosságra kerülése után az arzoni városháza előtt nagyjából 120 demonstráló gyűlt össze. Le Gall és Faure itt szólaltak föl, majd ezt követően a tömeg a helyi befogadóállomás elé vonult, ahol a tüntetők következő rigmusokat skandálták:

„Breton fiatalság a csőcselék ellen!”; „Ez nem Párizs, nem Afrika, ez itt Bretonnia!”; „Breton ifjúság a baloldal ellen!”; „Menekültek, takarodjatok!”.

Hírdetés

A feszült helyzetben néhány demonstráló füstbombákat dobott a zárt, a komoly rendőri védelem alatt álló táborba, ketten pedig be is jutottak a befogadóállomás területére, ahol egyikük berúgott egy ajtót, míg a másik férfi bemosott egy bevándorláspárti aktivistának.

A rendőrség könnygázzal és tömegoszlatással válaszolt a garázdaságra, és ott helyben letartóztatta a két bajkeverőt, illetve a vezérszónokokat. A Vdare.com szerint a Le Gall és Faure ellen felhozott vádak nem állnak meg, hiszen nem ők voltak a tüntetés hivatalos szervezői, viszont amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket, akár hat hónap börtönt is kaphatnak, illetve 5500 eurós bírsággal is sújthatják őket.

Sajtóértesülések szerint ugyanakkor az igazságszolgáltatáson nagy a politikai nyomás, hogy példát statuáljanak a két közéleti figurával.

Emlékezetes, Manuel Valls, még miniszterelnöksége idején tett kijelentése:

„Aki ellenzi a menekültek befogadását, annak az állammal kell szembenéznie.”

Várhatóan a francia igazságszolgáltatás ennek szellemében fog eljárni azokkal szemben, akik nem látják szívesen a Calais-i „dzsungellakókat”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »