Vélemény a Száloda hajó kapitánya vallomását követõen

Tóth M. Gábor úr
ügyvéd

Tisztelt Ügyvéd úr!

A Viking Sigyn ukrán hajóskapitánya szerint a Szálloda hajó 200 méterre volt a Margit hídtól, amikor Jurij C. az észlelte, hogy a Hableány a Viking Sigynt elkezdte előzni. Valójában a Hableányt a két pillér közötti keresztáramlatok sodorták a Viking Sigyn elé, nem a Hableány kapitánya kormányozta a két pillér közötti távolság felére. A Hableány középre sodródását a Hableány kapitánya megkísérelte kompenzálni 11 fokkal jobbra kormányozott.
A Duna víz sebessége három négyszerese volt az szokásos sebességhez képest. A Margit híd előtti átjáró előtt ennek többszöröse.
A két pillér közötti a párhuzamos közlekedés lehetősége vízjárművek számára nem lehetséges, csak pontosan a két pillér közötti távolság felében, volt lehetősége Margit híd után a hegymenetet megkezdenie a Hableánynak és a Szálloda hajónak egyaránt, két hídpillér közötti kereszt +vízáramlatok okán.
A Hableányt az áramlatok Hableány kapitányának az akarata ellenére két pillér közötti távolság felére sodorták, miközben a Hableány haladási sebessége jelentősen lecsökkent.
Jurij C. szerint a Hableány gyorsabb volt a Viking Sigynnél. Amit Jurij C. a Szálloda hajóról látott az Hableány oldalra sodrásának a sebessége volt, a két pillér köze való sodrásának a sebessége.

Az ukrán kapitány vallomásában az is elhangzott, hogy az Országház előtt 5-6 méterre látott tőle jobbra egy kis hajót elhajózni a Viking Sigyin mellett. Ha a kis hajó valóban a Hableány volt, akkor ez súlyos szabálytanság volt.
Más vélemények szerint balról a budai oldal felöl előzött a Hableány.
Elvárható lett volna, hogy minimálisan 50 méter oldaltávolság betartásával!

Hírdetés

A Dunán a hajók és személyzetük által elkövetett jogsértések miatti felelősségre vonás a parti államok hatásköre, amelyről a Duna Bizottságot tájékoztatják.
A VIKING SIGYN szálloda hajó lefoglalására, a dunai hazai szakászán való visszatartására a magyar hatóságoknak nem volt joguk.
Arra sincs joga a magyar hatóságnak, hogy a VIKING SIGYN behajózását a Duna hazai szakaszra megakadályozza.
Ukrajna a Duna Bizottság alapító tagja.

Budapest, 2019. augusztus 29.

Tisztelettel: Juhos László, reális zöldek elnöke


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »