Vékonypáncélú Vidrát venne a sereg

Vékonypáncélú Vidrát venne a sereg

Részben szlovák fejlesztésű, 8×8-as meghajtású páncélozott katonai csapatszállítókat vásárolna a hadsereg számára Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter.

Ľubomír Galko (SaS) volt védelmi miniszter szerint a Gajdoš által bemutatott finn–szlovák Vidra csapatszállítónak vékonyabb a páncélzata, annak érdekében, hogy képes legyen úszni a vízen.

Vastagabb páncélzattal „elsüllyedne”, így viszont nem lehet használni éles harci bevetésen.

Hírdetés

Gajdoš jövő héten küldi tárcaközi egyeztetésre a csapatszállítók modernizációs projektjét, amely szerint a tárca 417 millió euróért összesen 81 Vidrát vesznek. A részben szlovák fejlesztésű csapatszállító prototípusa már elkészült. Ha a vásárlást a kormány is jóváhagyná, akkor a tárca szerint összesen 16 szlovákiai cég vehetne részt a gyártásban, ezáltal 800 munkahely jönne létre. „A nemzetközi, finn–szlovák fejlesztésű jármű jelentős része Szlovákiában lesz legyártva” – mondta Gajdoš

Galko botrányosnak tartja, hogy ilyen komoly modernizációs projektnél az SNS vezette tárca nem folyamodik nemzetközi versenypályázathoz, ami által csökkenhetne a csapatszállító ára. „A harci páncélozott csapatszállítóra csak vékonyabb, hármas vastagságú páncélozást tettek, vastagabbal ugyanis elsüllyedne. Ebben a változatban viszont nem vehet részt éles harci bevetésen” – mondta Galko. Szerinte a kormánynak le kellsöpörnie az asztalról a projektet.

„Az SNS politikájának pusztító hatása van Szlovákiára”

– fűzte hozzá az SaS képviselője. Ha a kabinet rábólintana a projektre, akkor a Vidrák gyártása jövőre kezdetét vehetné, a 81 darab csapatszállítót fokozatosan, 2019-ig adnák át a hadseregnek. (dp, tasr)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »