Vegzálják a rendőrök a panaszkodó lakókat?

Vegzálják a rendőrök a panaszkodó lakókat?

A Magyar Nemzetben megjelent írás után a kisvárdai rendőrség végigjárta az utcánkat és papírokat íratott alá a lakókkal arról, hogy amit korábban nyilatkoztak, az nem úgy van, ahogy az újságban megjelent – tájékoztatta lapunkat Gyüre András, akit pár napja cikkünk nyomán már a rendőrségre is beidéztek. Állítása szerint a rendőrök már több napja járják az utcát. Korábban riportban számoltunk be arról, hogy egy kisvárdai utca lakóinak életét élhetetlenné teszik egy, az utcában található lakásotthon fiataljai.

Azt is megtudtuk a férfitól: a rendőrök megpróbálják az ügyet bagatellizálni, és azt ismételgetik, hogy az említett zaklatások régebben történtek (igaz, mi nem írtuk, mikor történtek a visszásságok), illetve, hogy az akut probléma kizárólag a Gyüre családot érinti. A családfő úgy tudja, a rendőrök megfeddtek némely lakókat, amiért nem tettek feljelentést, valamint hogy miért állítottak olyat, amit nem tudnak bizonyítani. – Felháborítónak találom, hogy a kisvárdai rendőrség nem a bűnözőket félemlíti meg, hanem a bűn elleni nyilatkozatukat vállaló lakosságot – mondta Gyüre András.

Hírdetés

– A rendőrség nem íratott és nem írat alá nyilatkozatot az ott élőkkel – válaszolta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya arra a kérdésünkre, miért járják végig munkatársaik az említett utca házait. Azt közölték, a kisvárdai rendőrkapitányság az augusztus 29-én megjelent riportunkban írtak alapján rendelt el feljelentéskiegészítést. A rendőrség munkatársai adatgyűjtés keretében ellenőrizték a cikkben szereplő információkat szeptember 22-én, annak megállapítása érdekében, történt-e jogsértés a Báthory utca lakóinak sérelmére – tették hozzá. Ám az ott élők állítják: az adatgyűjtés nemcsak az említett napon történt, hanem már több napja zajlik.

– A rendőrség folytathat adatgyűjtést akkor is, ha a sajtóból értesül valamiről, e cselekmény lehet jogszerű, de nem ismerem pontosan az adatgyűjtés rendőrségi szabályait – mondta lapunknak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy az újságírók munkáját a médiaalkotmány szabályozza, amely leszögezi: hitelesen kell tudósítania a médiának egy eseményről.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »