Végül fájóan sokba kerül az “olcsó és a biztonságos” zöld energia

Végül fájóan sokba kerül az “olcsó és a biztonságos” zöld energia

Belgium is azon a tévúton jár, hogy az olcsó és biztonságos atomenergiát, a megújuló zöld energiaforrásokkal akarja felváltani. Elméletben ez szépen hangzik, csak a kivitelezés kezd egyre fájdalmasabbá válni – írja az Erdély.ma brüsszeli tudósítója.

Végül fájóan sokba kerül az "olcsó és a biztonságos" zöld energia

A háztartások és vállalkozások villamosenergia költsége 100 millió euróval nőhet 2022-ben. Erre hívta fel a figyelmet a belga “Creg” [Commission de Régulation de l’Électricité et du Gaz, Villamosenergia- és Gázszabályozási Bizottság] szövetségi energiaszabályozó bizottság legújabb tanulmánya. Van der Straeten [Groen, Zöld párt] energiaügyi miniszter arra kéri az említett bizottságot, hogy dolgozzon ki egy olyan megfigyelő rendszert, ami a polgárok és a vállalatok energiaárának állandó figyelemmel kísérésére alkalmas.

A bizottság szerint a 100 millió eurós többletköltség két tényezőnek tudható be. Az egyik a tengeri szélerőművekre kivetett adó jóval alacsonyabb bevételt eredményezett, mint amivel a költségvetés eredetileg számolt. Ennek a kimaradásnak valószínűleg a korona-járvány az egyik legfőbb oka. Másrészt a zöld energia bizonyítványok beszerzésének költségei jóval magasabbak voltak a vártnál, mert 2020-as év “nagyon szeles volt”.

Hírdetés

A háztartások számlájára átszámítva ez éves szinten csupán 5–6 eurós növekedést jelent. Bár a miniszter már most rámutatott arra, hogy a tanulmány csak “egy előzetes számításnak felel meg”, amelyet majd tovább kell pontosítani.

Az eredeti megállapodás szerint az energia költségeknek éppen csökkenniük kellet volna, állítja Bert Wollants, az N-VA [Új-Flamand Egyesség] országgyűlési képviselője. “Az további terhek az elmúlt évek jelentős áremelkedéseire rakódnak rá. Történik ez annak ellenére, hogy a képviselőház korábban nagy többséggel úgy döntött, hogy a szövetségi politika révén az energiaszámla nem hogy nem nőhet 2021-ben tovább, hanem annak épp hogy csökkennie kell.”

Wollants felszólítja a kormányt és az energiaügyi minisztert, Tinne Van der Straetent [Groen, Zöld párt] tegyenek egy új kezdeményezést az eredeti ígéreteik megtartása érdekében. “Az állásfoglalás társszerzőjeként felhívom a kormányt figyelmét, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy tartsák be a szavukat. Elfogadhatatlan, hogy 2022-ben családjainkat és vállalkozásainkat további 100 millióval euró többel költséggel terheljük, úgy mint hogy az is elfogadhatatlan, hogy ennek tárgyalására szeptemberig, októberig vagy akár novemberig kelljen várni.”

Tinne Van der Straeten energiaügyi miniszter válaszában elmondja, hogy arra kéri a Creg-et, hogy dolgozzon ki egy megfigyelő rendszert a polgárok és a vállalatok energiaárának állandó figyelemmel kísérése érdekében. “A megfizethető energiaszámlák elengedhetetlenek az állampolgárok és a vállalkozások számára. A kormány kiemelt fontosságú célja vállalkozásaink versenyképességének és családjaink vásárlóerejének védelme”.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »