Végrehajtók tucatjai maradnak munka nélkül

Javában zajlik a magyar végrehajtói szakma átalakítása, a változtatások ráadásul egyszerre két irányból érik a sajátos helyzetű hivatásrendet – írja keddi számában a Magyar Idők.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a lapnak elmondta: 2017. december 31-én minden végrehajtónak kell, hogy legyen jogi diplomája, de legalább jogi egyetemre kell járnia. Az a végrehajtó, aki nem tudja igazolni, hogy felvették és be is iratkozott, annak az év végén megszűnik a megbízatása.

Hírdetés

A lap úgy tudja, nagyjából három tucat végrehajtó „hullhat ki” a fenti feltétel miatt. Schadl György ezt nem erősítette meg, de hangsúlyozta: a távozók számától függetlenül nyilvánvaló, hogy a végrehajtás szakmai színvonalának emelkedése a hitelezők és az adósok helyzetét is megkönnyítheti.

Az elnök elmondta azt is, hogy tavasz óta számos álláspályázat jelent meg, és szinte mindegyiknél többszörös volt a túljelentkezés. A korábban körülbelül 170 tagú szakmai közösség létszáma 230-ra nő, jelenleg nagyjából kétszáz végrehajtó dolgozik az országban – tett hozzá. Az utóbbi hónapok pályázataira mások mellett ügyvédek, végrehajtási ügyszakos bírók, közjegyzőhelyettesek is jelentkeztek. A pályázók közül végül – mások mellett – egyetemi tanszékvezető tanárt és nagydoktori tudományos fokozattal rendelkező személyt is végrehajtónak neveztek ki – írt a lap.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »