Végrehajtás az UniCredit ellen

Végrehajtás az UniCredit ellen

Végrehajtást kezdeményezett egy magánszemély, F. Zsolt Ferenc az UniCredit Bank ellen, amelyet a Fővárosi Törvényszék el is rendelt idén március 2-án – derül ki az Igazságügyi Minisztérium e-cégjegyzék-rendszerében tárolt adatokból. Nem tudni, pontosan miért kezdeményezte a magánszemély a végrehajtást, de az meglepő, hogy a jelek szerint még nem került pont az ügy végére.

Bár ez a történet már önmagában is igen szokatlan, pikantériáját az adja, hogy épp a napokban derítette ki a Népszabadság, hogy Matolcsy György jegybankelnök az UniCredit vezérigazgatója, Patai Mihály budai Várban található Országház utcai luxuslakásában él. Ez azért különösen meghökkentő, mert a jegybankelnök irányítja azt a bankfelügyeletet, amelynek feladata a teljes hazai pénzügyi rendszer, így az UniCredit Banknak az ellenőrzése is. Megkerestük az Európai Központi Bankot, hogy nem összeférhetetlen-e a lakáshasználat az európai szabályokkal, de egyelőre nem válaszoltak.

Mi is a helyzet valójában?

Hírdetés

A Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel tarthatatlannak nevezte, hogy összekeveredik a rabló és a pandúr szerepe. Kiemelte, elvárható lenne, hogy álljanak ki és tisztázzák, mi is a helyzet valójában. A politikus felszólította Matolcsy Györgyöt, hogy távozzon. Nemcsak e miatt az ügy miatt, de azért is, mert az MNB fogyasztóvédelmi tevékenysége megbukott, az alapítványok százmilliárdokat herdálnak el, és a devizakárosultak pénzét költik, amit vissza kellene adni az embereknek.

A Jobbik politikusa – az Eiffel Palace a piaci árnál drágább megvásárlására utalva – azt is fölemlegette, hogy a közös ügyletek kiverik az ember szemét. Arra utalt, hogy a két évvel ezelőtti adásvétel kapcsán az UniCredit is érintett volt, hiszen az üzletkötés előtti felújítást a bank finanszírozta.

A szocialisták pedig a jegybank etikai kódexére hivatkozva arra szólították fel az MNB igazgatótanácsát, hogy folytasson eljárást Matolcsy ellen. Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese a dokumentumot idézte, eszerint az etikai kódex még a kisebb ajándékok elfogadásának szabályairól is rendelkezik, és hangsúlyozza, ki kell zárni az olyan helyzeteket, amelyek nem teszik lehetővé az elfogulatlan munkavégzést.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »