Végre nyíltan is vállalják: a Fidesz támogatja a szabadkereskedelmi egyezményt

Végre nyíltan is vállalják: a Fidesz támogatja a szabadkereskedelmi egyezményt

Amit eddig csak az Orbán-kormány háttéremberei mondtak ki, most végre egy prominens fideszes képviselő is megerősített; Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elismerte, a Fidesz támogatja az Egyesült Államok és az EU közti szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP). Ezzel a magát nemzetinek nevező kormánypárt közös platformra került a magát nem éppen nemzetinek valló magyar baloldallal.

A Heti Válasz hetilap legfrissebb száma egy kettős interjút közölt, melyben szembe állította egymással Németh Zsoltot, valamint a Schiffer Andrást, az LMP társelnökét.

Mint ismert, az Európai Parlament többsége (EP) júliusban elfogadott egy ajánlást az amerikaikkal tárgyaló Európai Bizottság (EB) számára a transzatlanti kereskedelmi-beruházási partnerséggel kapcsolatban. Bár néhány módosítást valóban sikerült megfogalmazni, például az EP-határozat az államok és a multinacionális cégek közötti vitákat rendező magánbíróságok létrehozását elutasította. De ez, és erre az ellenzéki párt országgyűlési képviselője is felhívta a figyelmet, csak egy szokásos trükk, miközben a lényeg változatlan.

Az EP-ben egyébként a teljes Fidesz-frakció igent mondott a TTIP-re, amivel közös oldalra került a szocialistákkal, valamint a gyurcsányista DK-val. Ha más nem is, de ez a tény legalább felkelthette volna a gyanút a fideszes politikusokban.

Természetesen, voltak olyan magyar képviselők, akikben megszólalt a vészcsengő, és a határozat ellen szavaztak: Morvai Krisztina, Balczó Zoltán (mindkettő Jobbik), Jávor Benedek (Együtt – PM), valamint Meszerics Tamás (LMP).

Németh Zsolt a Heti Válaszban közölt interjúban leszögezte, a Fidesz támogatja a megállapodást, ám nem minden áron. Hogy feloldja ezt az ellenmondást, magát Orbán Viktort idézte:

a miniszterelnök szerint ki kell nyitni az ablakot Európa és Amerika között, de fel kell szerelni egy szúnyoghálót.

Ez aztán egy gyakorlatias tanács (nevetős szmájli – a szerk.).

Hírdetés

A külügyi bizottság fideszes elnöke elmondta azt is, hogy legalább három (!) érv szól egy transzatlanti kereskedelmi egyezmény megkötése mellett.

1. A magyar cégek és munkavállalók érdeke a minél akadálytalanabb kereskedelem. (Hogy miért, az nem derül ki. Talán mert a magyar munkavállaló így könnyebben nyit cukrászdát Washingtonban – szerk.).

2. Mivel megrekedtek a globális szabadkereskedelmi egyezmények, ezért szükségesek a kétoldalú szerződések. (Nem azért buktak el azok az egyezmények, mert nincs szükség erre a neoliberális gazdasági modellre? – a szerk.).

3. Új partnerséget kell kialakítania a nyugati szövetségeseknek a háborúkkal, terrorizmussal, népvándorlással terhelt világban, ezért egyfajta gazdasági NATO-ra van szükség, ami a TTIP keretein belül valósulna meg. (Ez egy újabb ékes bizonyíték arra, hogy a TTIP nem egy kereskedelmi egyezmény, igaz, ezt a fideszes politikus is elismerte: a megállapodás kereskedelmi hatása nem döntő, enyhe növekedést eredményez. A kereskedelem ugyanis már ma is meglehetősen szabad, a tarifák területén már nincs sok mozgástér.)

Németh Zsolt ugyan egyik mondatában kiemelte, hogy az élelmiszer-biztonság, a genetikailag módosított élelmiszerektől (GMO) való mentesség a magyar polgárok számára életviteli kérdés, azonban ezt agyoncsapta azzal, amikor arra figyelmezteti az Olvasókat, hogy az EU már megállapodott Kanadával (CETA), amely egyezmény viszont kiveszi a szúnyoghálót az ablakból az észak-amerikai biotechnológiai vállalatok előtt.

A fideszes országgyűlési képviselő aztán lelebbenti a fátylat a kormány keleti nyitásáról is:

a nyugati világnak már most fel kell készülnie, hogy biztonság- és gazdaságpolitikai nyomás alá helyezik a feltörekvő ázsiai piacok.

Tessék?! Most akkor együtt süllyedünk el a liberális nyugattal?! Véget ért a szabadságharc?

De, hogy elcsendesítse a kételkedőket, végül arra is emlékeztetett: a hatásokat viszont csak hosszú távon érezzük majd, a hasznát talán gyermekeink fogják látni.

Szóval, némi malíciával, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc, az elmúlt 25 év magyar közéletének két formálója, most összefognak gyermekeink jövőbeni boldogulásáért.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »