Végre lebukott Soros, a világléptékű zsidó spekuláns

Jó nagy bakit követett el a holland piaci felügyelet, véletlenül nyilvánosságra hozták több nagy hedge fund, köztük Soros György cégének is privát short pozícióit, ezek között több holland bank esésére játszó ügylet is van – számol be a hírről a Financial Times.

Magyar Menedék - Magyar Jézus

Rendszerhiba volt a holland piaci felügyeletnél, az AFM-nél, ennek következtében 2012-ig visszamenőleg minden hedge fund short pozíciói nyilvánosak lettek a felügyelet honlapján. Az adatok kedd éjszaka szivárogtak ki a honlapra, és bár a piaci felügyelet gyorsan eltűntette a short pozíciókra vonatkozó információkat az oldalról, azokból így is sok adat napvilágra került.

Az európai piacfelügyelet a válságot követően vezette be, hogy a hedge fundoknak minden short pozíciójukról jelenteniük kell, de ezek közül csak azokat kell nyilvánosságra hozni, amelyek az adott cég részvényeinek 0,5%-át meghaladó értékére szólnak.

Hírdetés

Ehhez képest a holland felügyelet most minden short pozíciót nyilvánosságra hozott, ezek között van például Soros György hedge fundjának az ING részvényeinek esésére játszó pozíciója, amelyet még júniusban vettek fel és elérte az ING részvényértékének 0,3%-át is, mielőtt a pozíciót egy hónappal később lezárták.

Soros hedge fundja mellett annak a Medallion alapnak a pozíciói is nyilvánosságra kerültek, amelyet az amerikai Renaissance Technologies kezel. Az alap kizárólag a Renaissance partnereinek privát vagyonát kezeli, szigorú diszkrétség mellett. Ehhez képest most több, holland céggel szemben felvett pozíciója nyilvánosságra került.

Az érintett hedge fundok természetesen dühösek a történtek miatt. Ha egy bank vagy egy hedge fund hibát követ el, megbírságolják. Ki fogja megbírságolni a holland felügyeletet? – teszi fel jogosnak tűnő kérdését az egyik érintett hedge fund portfóliómenedzsere.

A hedge fundok short pozícióikat nagyon körültekintően és titokban kezelik. Sokan szándékosan nem mennek fel a 0,5%-os küszöbig, hogy ne kelljen nyilvánosságra hozni a short ügyleteket, részben a versenytársak miatt, részben, hogy elkerüljék a shortolással érintett cégek vezetőinek kérdő tekintetét.

portfolió


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »