Végre hótakaró Kassán

Végre hótakaró Kassán

Kassán szombatról vasárnapra virradó éjszaka legalább 20 cm hó esett. Szombaton este még csak szemerkélt az eső, de az éjszaka folyamán azután szapora havazás következett.

Régebben a háztulajdonosoknak volt a feladatuk a hó eltakarítása az épületek előtt, de néhány éve kisütötték, hogy a házak előtti járda nem az ő tulajdonuk, így nem kötelesek eltakarítani a havat. Korábban, ha reggel 7 előtt nem volt a járda letakarítva, az büntetéssel járt.

Ma már ez nem fenyeget. A református templomba igyekeztem vasárnap délelőtt, de eltartott egy ideig, míg sikerült odaérnem, mert bizony csak néhány üzlet előtt takarították el a havat. Másutt még kitaposott ösvények sem voltak. Nem csoda hát, hogy a templomban feleannyian voltak, mint máskor.

Az intenzív havazás abbamaradt, de a hó továbbra is szállingózott és hétfőn, meg kedden alig változott a helyzet. Nem a járdán közlekedtünk, hanem az úttesten, ahol a kocsik kerekei eltaposták a havat. A gépkocsikból meg néha nem lehetett kiszállni, mert a kerekek által kitaposott nyom mély volt és a hó nem engedte kinyitni az ajtót. Tovább kellett menni.

Hírdetés

Valaki, aki éppen a kocsiját ásta ki, megjegyezte, ha választások előtt lennénk, már rég eltakarították volna a havat. Az egyik kedd esti rendezvényre is csak heten mentünk el, mert kevesen vállalták a hótaposást és a csúszkálást. De szerdán délelőtt már megjelentek a gépkocsik és a hóekék. A Fő utcán megkezdődött a hóeltakarítás. A tűzoltók leverték a jégcsapokat. A mellékutcákra még nem került sor.

Néhol hóemberrel is találkozhattam végre. Gyermekkori emlékek rohantak meg. Kassán hosszú évek után karácsonyi hangulat uralkodik. A hó már olvad, de azért még van belőle elég, talán kitart az ünnepekig.

Legutóbb 2016-ban tudtam Kassán havas fényképeket készíteni. Most is nyakamba vettem a várost, hogy néhány felvételt közzétegyek.

(Balassa Zoltán/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »