Végre egy jó hír az idősek számára: Jön a 13. nyugdíj!

Végre egy jó hír az idősek számára: Jön a 13. nyugdíj!

Karácsony előtt minden plusz euró jól jön. Különösen örülnek ennek azok, akik már megérdemelt pihenésüket töltik. A legtöbb idős embernek nálunk bizony alacsony a nyugdíja. Erre lesz némi szépségtapasz a karácsonyi nyugdíjat felváltó 13. nyugdíj, melynek kifizetését már elkezdte a Szociális Biztosító.

December folyamán minden nyugdíjas a megszokottnál több pénzre számíthat.

A 13. nyugdíj összege azonban annak függvényében csökken, minél magasabb a nyugdíj. Vagyis a kisnyugdíjasok számíthatnak a legtöbbre.

Hírdetés

Akinek 214,83 eurós vagy még ennél is kevesebb nyugdíja van, az kapja a legtöbbet, 300 eurót. Aki 909,27 eurós vagy ennél magasabb nyugdíjat szed, az már csak 50 euró plusz juttatásra számíthat.

Szlovákiában az átlagnyugdíj 487 euró, vagyis aki ennyi havi járadékot kap, az 202,02 eurós 13. nyugdíjra jogosult.

A 13. nyugdíjat nem kell kérvényezni, a biztosító automatikusan fizeti ki. Aki kíváncsi arra, mennyit fog kapni, az kiszámolhatja a Szociális Biztosító weboldalán lévő számológéppel.

S hogy mire költik ezt a pluszpénzt a nyugdíjasok? Nos, talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy sokan éppen karácsonyi ajándékokra. Akadnak persze olyanok is, akik gyógykezelésre vagy éppen műtétre, míg mások inkább félreteszik ezt a pénzt nehezebb időkre.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »