Végre egy jó hír az extrém időjárási jelenségekkel kapcsolatban

Végre egy jó hír az extrém időjárási jelenségekkel kapcsolatban

Egyre gyakoribb, hogy kis területekre koncentrálódó, a korábbinál erőteljesebb esőzésre kell számítani – e jelenséget fogják tudni megjósolni Szegeden.

Uniós pénzből extrémcsapadék-előrejelző és -figyelmeztető rendszer épül Szegeden. A város 11 pontján helyeznek ki esővízmérő eszközt, amely 10 percenként továbbítja majd az adatokat egy egyetemi szerverre – írta a delmagyar.hu.

Hírdetés

Csütörtökön a Mars téri piacon üzemeltek be egy ilyen berendezést, az épület tetején. Gál Tamás, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék tanszékvezető-helyettes egyetemi docense elmondta, a mérőhálózat azért hiánypótló, mert eddig csak a meteorológiai állomáson rögzítették az időjárási adatokat. Így például április 10-én 10 milliméternyi csapadékot regisztráltak Szegednél, miközben a belvárosban 55 milliméternyi csapadék árasztotta el az utcákat.

Mivel egyre gyakoribb, hogy csak kis területeket érint az esőzés, a hálózat jóval pontosabb képet ad majd a csapadékhelyzetről, így pedig az előrejelzéseket is finomítani lehet.

A mérőhálózat kiépítése 92 ezer Euróba kerül majd, további 40 ezer euróért pedig a Kemes utcai, Garam utcai és Tünde téri óvodába esővízgyűjtő tartályokat telepítenek, hogy aztán az intézmények udvarát ezzel a vízzel locsolják majd. A pályázat uniós forrásból valósul meg, 5 százalékos önrészét a város és az egyetem állja.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »