Végleg kiütötte a Jobbik a Fideszt Tapolcán

A Jobbik mindkét jelöltje megnyerte az időközi választást Tapolcán. Ezzel a képviselőtestületben többségbe került a párt. A vasárnap tartott időközi választáson a párt mindkét jelöltje megszerezte a szavazatok többségét. A 3-as választókörzetben Pass Sándor, az 5-ös számúban pedig Décsey Sándor győzött.

A választásról írt beharangozó cikkünket itt olvashatja el.

Mint ismert, a tapolcai időközi választást azért kellett kiírni, mert áprilisban egyéni országgyűlési mandátumot szerzett Rig Lajos, aki a törvény szerinti összeférhetetlenség miatt lemondott a városi képviselőségről és az alpolgámsteri posztról. A másik körzetben – ezzel párhuzamosan – Dobó Zoltán polgármester is lemondott képviselői mandátumáról, így az ő körzetében is új szavazást kellett elrendelni.

A kettős győzelemmel a Jobbiknak immáron többsége van a városi képviselő-testületben, tehát a Fidesznek nem sikerült „az álfüggetlenek mögé bújás” taktikája. Mint emlékezetes, a kormánypárt a városban – tanulva a tavaly őszi, illetve az április országgyűlési választás számára keserű tapasztalatából – már nem is vállalta fel a pártlogót, így csak mintegy külső „támogatóként” vett részt a kampányban. 

Átlátszó taktikához nyúlt a Fidesz

Rig Lajos korábban azt mondta lapunknak, a „független” jelöltek függő viszonyban vannak a Fidesztől, kampányanyagaikon fideszes kampányelemek vannak, mögöttük egy tőkeerős párt áll, s irányított pártüzenetekkel kampányolnak. 

Hírdetés

Az egyik „független” jelölt például az azóta elhunyt korábbi fideszes   polgármester felesége. A kampányról itt olvashat bővebben.

A kampány során a Fidesz előszeretettel merített a Jobbik üzeneteiből: a Fidesz „függetlenjei” az aktív kórházi ágyak és az éjszakai gyógyszertári ügyelet visszaállításával, illetve a városi strand átépítésének újrakezdésével kampányoltak.

Nem jött be. A Jobbik ismét bebizonyította, hogy a Fidesznek leáldozott. Mi lesz vajon 2018-ban? 

A „függetlenek” eredményvárója egyébként a Fidesz helyi irodájában volt. Valószínűleg a pezsgőket most rakhatják át egy születésnapi zsúrra, ha már ezúttal az ünneplés elmaradt a kormánypárti „függetleneknél”. 

Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere az eredmény kapcsán az Alfahírnek elmondta, hogy a nagy arányú győzelem óriási felelőséggel jár; olyan felelősséggel, „amivel tartozunk minden egyes választópolgárnak, függetlenül attól, hogy kire szavazott”. A párt színeiben győzedelmeskedő Pass Sándor az ünneplés közben helyszíni tudósítónknak elmondta, hogy a cél most az volt, hogy az októberben elindult pozitív folyamatok folytatódhassanak, a másik jobbikos győztes, Décsey Sándor pedig úgy fogalmazott, hogy a maga részéről mindent meg fog tenni a város érdekében. Mindketten megköszönték a leadott szavazatokat, és ígérik, hogy meg fogják hálálni a bizalmat.  

Rig Lajos, Décsey Sándor, Dobó Zoltán, Pass Sándor


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »