Véget ért az ukrán-orosz béketárgyalások negyedik, törökországi fordulója

Véget ért az ukrán-orosz béketárgyalások negyedik, törökországi fordulója

Véget ért az orosz-ukrán béketárgyalások negyedik fordulója, amelyre Törökországban került sor, és a két szemben álló fél külügyminiszterei ültek tárgyalóasztalhoz. Áttörés nem született, előrelépés sincs. Egyelőre meg kell elégednünk azzal, hogy a felek hajlandók tovább tárgyalni, és hajlandók fontolóra venni bizonyos feltételeket.

Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminisztereknek nem sikerült megállapodniuk a tűzszünetek folytatásáról sem. Az ukrán fél szerint az oroszok követelései a teljes megadásnak felelnek meg, ezért nem tudják őket elfogadni.

Az orosz külügyminiszter jelezte, hogy a Nyugat “veszélyes utat választott, azzal”, hogy fegyverekkel látja el Ukrajnát.

Kuleba szerint az oroszok nem kötelezték el magukat egy újan mariupoli humanitárius folyosó kialakítása mellet. Azt is elmondta, hogy Lavrov egyértelművé tette, hogy Oroszország folytatja a támadást, amíg Ukrajna nem teljesíti maradéktalanul Moszkva követeléseit.

Oroszország továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna adja fel NATO-csatlakozási szándékát, nyilvánítsa magát semleges állammá és szerelje le katonását, ismerje el a Krímet Oroszország részének, és ismerje el a két szakadár kelet-ukrajnai régiót független népköztársaságnak.

Hírdetés

Közben Mariupolban egyre durvább harcok bontakoznak ki. Több százezer civil van az ostromlott városban, ahol nincs víz, áram és fűtés. A humanitárius folyosók a tűzszünetek sorozatos megsértése miatt nem működtek, sokadik próbálkozásra csütörtök dél körül megint nem sikerült segélyszállítmányt bejuttatni a városba.

Az Ukrinform közlése szerint Mariupol belvárosát légicsapás érte, megsérült az Azovi Egyetem épülete is.

A korábbi, gyermekkórházat ért orosz bombázásnak a hivatalos közlése szerint 3 halottja van és 17 sebesültje.

AP, BBC


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »