Véget ért az olcsó üzemanyag időszaka

Véget ért az olcsó üzemanyag időszaka

Véget ért az olcsó üzemanyag időszaka. A gázolaj egy euró alatti, és benzin valamivel egy euró feletti árának búcsút inthetünk egy időre. Az olajpiacon ugyanis erőteljes árnövekedés tapasztalható. A szakértők szerint elsősorban a benzin ára fog emelkedni, árpilis végéig három centtel literenként, ami egy 55 literes tank teletankolásánál 1,65 euró többletkiadást jelent.

Az elmúlt időszak a nemzetközi olaj-túlkínálat miatt a fekete arany hordónkénti ára a 13 évvel ezelőtti árszínvonalára csökkent. Jelenleg azonban a trend felívelő, vagyis a várakozások szerint hamarosan eléri az 50 dolláros hordónkénti árat.

Jó hír ez Oroszország számára, akinek az éves költségvetésének sarokköve épp a kőolaj világpiaci ára. A most tapasztalható oroszországi gazdasági válság, ami a kétszámjegyű inflációban is megnyilvánul, leginkább a 30 dolláros olajárnak volt köszönhető, kisebb részben az európai szankcióknak. Ez a válság visszafogta az orosz fegyverkezést és megnyirbálta az orosz katonai kiadásokat. Egy időre…

Az orosz állami büdzsét 50 dolláros hordónkénti olajárral tervezték meg, így a piac mostani alakulása egyértelműen kedvezően hat Vlagyimir Putyin terveire.

Hírdetés

Szlovákiai viszonylatban újra paradox helyzet áll elő. Korábban az áresés hírére alacsonyabb mértékben csökkentették a finomítók az üzemanyagok árát, mint ahogy a kőolaj ára csökkent. Most, a kőolaj drágulásánál azonban épp fordítva fog történni: gyorsabban növelik majd  az árakat, mint ahogy a kőolaj ára emelkedni fog.

A finomítók nem kívánják kommentálni ezt az árpolitikát, részletekbe nem bocsátkoznak, így marad a tudat, hogy az árcsökkentésből lefaragnak, a drágulásnál pedig még rátesznek egy lapáttal, a hétköznapi fogyasztó rovására.

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: cas.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »