Véget ért a mulatozás, eltemették a telet Bősön – Képekkel

Véget ért a mulatozás, eltemették a telet Bősön – Képekkel

Nagy volt a vigadozás a csallóközi településenen a farsang legvégén.

Nagy volt a sürgölődés Bősön. Előkerültek a maszkok, a színes hajkoronák, no meg a különféle kosztümök. Így kezdődött az immár tizedik alkalommal tartott bőgőtemetés…

Muzsikaszó és finom illatok vonzották az érdeklődőket Bősre. Voltak, akik a környező falvakból érkeztek. Sok embert a kíváncsiság vonzott a Csemadok-házhoz.

Az esemény alatt farsangi finomságokat, italokat szolgáltak fel a “dőrék”. Nagy Anikó, a CSEMADOK helyi alapszervezetének elnöke köszöntőjében elmondta, hogy március 1-jén véget ér a mulatozás, kezdődik a nagyböjt.

“Eltemetjük a nagybőgőt, s vele együtt a mulatozást is, miután utolsó útjára kísérjük azt. A hangszer negyven napig mély álomba szenderül.”  

– magyarázta.

Hírdetés

A vigadalomnak, lakomázásnak elmondása szerint a plébános vet véget, aki jó szokásához híven, idén is késni fog. Emlékeztetett arra, hogy Bősön egykor éjfélig tartott a farsangutókori mulatozás. Ekkor jött a bíró, aki véget vetett a szórakozásnak, mivel éjfél után kezdődött a nagyböjt. A bíró feladatát 2022-ben már a plébános látja el. Mint megtudtuk, a bőgőtemetést azért húshagyó kedden tartják, mert a gyermekek is részt vehetnek rajta.

Az est folyamán vidám kis műsort mutattak be a helyi Temető utcai óvoda növendékei is. A talpalávaló biztosított volt bősi módra.

Miután megérkezett a plébános, elkezdődött a szertartás.

“Nemsokára az anyaföld fogja kinyomni a levegőt ebből a nagybőgőből, ami a bősiek szerint óriási veszteség…”

– szólt.

A jelenlévők fennkölt, hangos ritmusokkal és “kacifányos” mondatokkal temették el a bőgőt Bősön.

Laky Erzsébet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »