Véget ért a klímacsúcs. Az elfogadott nyilatkozat nem oldja kellően a felmelegedés problémáját

Véget ért a klímacsúcs. Az elfogadott nyilatkozat nem oldja kellően a felmelegedés problémáját

Az ENSZ klímacsúcsán (COP27) vasárnap az országok elfogadták a klímaegyezményt, amely gyors kibocsátáscsökkentést ír elő a globális felmelegedés lassítása érdekében.

Samih Shukri egyiptomi külügyminiszter, a COP27 elnöke a maratoni tárgyalások után elmondta, a megállapodás elfogadásával véget ért a konferencia.

António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy a COP27-tárgyalások kudarcot vallottak a szén-dioxid-kibocsátás sürgős “drasztikus” csökkentésének elősegítésében, amely a globális felmelegedés leküzdéséhez szükséges.

“Bolygónk továbbra is készenlétben van. Most drasztikusan csökkentenünk kell a kibocsátást, és ez egy olyan probléma, amellyel ez a COP nem foglalkozott”

– mondta az ENSZ vezetője az egyiptomi Sharm el-Sheikhben tartott COP27 csúcstalálkozó után.

Hírdetés

Még Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, aki a COP27 EU-delegációját vezette, nem rejtette véka alá csalódottságát amiatt, hogy a klímaegyezmény nem elég merész a kibocsátások csökkentése terén.

“Ami előttünk áll, az nem elég előrelépés az emberek és a bolygó számára. Nem hoz elegendő erőfeszítést a főbb kibocsátók részéről, nem gyorsítja fel a kibocsátás csökkentését”

– mondta.

Vasárnap az országok egy külön alap létrehozását is jóváhagyták a klímaváltozás következményei által leginkább érintett, kiszolgáltatott országok számára.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »