Végéhez közeledik a telekkönyvezés (Réty – első a megyében)

Végéhez közeledik a telekkönyvezés (Réty – első a megyében)

Hosszas, nehézkes, de igencsak fontos munka után végéhez közeledik Réty község teljes közigazgatási területének általános telekkönyvezése – beleértve a községközpontot, az ide tartozó falvakat, kül- és belterületeket egyaránt. Jelenleg az esetleges hibák kijavításán dolgoznak, az érintettek december 10-ig kérhetik a módosításokat, ha ezeket megfelelő iratokkal tudják megalapozni – mondta el érdeklődésünkre Dombora Lehel, Réty község polgármestere.

Összegyűjtötték a szükséges dokumentumokat, megtörténtek a terepfelmérések, és jövő év elején a lakosok megkapják a telekkönyveket. Mindezért nem kellett fizetniük, az állam uniós pénzekből finanszírozta a munkát – részletezte Dombora, hozzáfűzve: a megyében Réty az első község, ahol megtörténik a teljes körű telekkönyvezés. Ez jó, de azt is jelenti, hogy Réty a kísérleti alany a teljes körű telekkönyvezés helyes eljárásának kidolgozásában – jegyezte meg a polgármester.

Több mint 6800 parcellát kellett azonosítani, felmérni, összességében ötezer hektárt, a terület mintegy kétezer tulajdonos birtokában van. Köztük vannak olyanok is, akik nem rétyi lakosok. A polgármester felhívta a figyelmet: most van az az időszak, amikor még lehet javítani a telekkönyvet érintő egyes hibákat – például nevek elírását. Oda kell figyelni, elvégezni a megfelelő módosításokat, később erre már nem lesz mód, ezért mindenkit kér, az esetleges javítások végett mielőbb forduljon a tanácshoz, a végső határidő december tizedike – mondotta Dombora Lehel.

Hírdetés

Fontos részlet, hogy a belterületeknél, ahol nem a papírforma szerinti a tulajdonos, az úgynevezett haszonjogélvezők is beírathatják birtoklásukat. Szó van például azokról, akik eddig csak zsebszerződéssel tudták bizonyítani tulajdonlási jogukat telkek esetében. Szerre járják a hasonló helyzetben lévő lakókat, hogy gördülékenyebb legyen az ügyintézés. Ennek ellenére akadnak olyanok, akiket nem tudnak beazonosítani – magyarázta az elöljáró.

A területek felmérése során nagyobb rendellenességre nem derült fény. De vannak olyan dűlők, ahol a parcellák területét arányosan csökkenteni kellett, mert korábban a meglévőnél nagyobb területre adtak ki birtokleveleket.

Hogy a gazdáknak mozdulniuk kell és a telekkönyvezés során megállapított parcellákon dolgozhatnak majd tovább, az biztos. Mindenképpen módosulnak a határok, a régen megszabott tájékozódási pontok, egy szilvafa, földbe ásott kő már nem lesz mérvadó a parcellák határának kijelölésénél. A tanács vállalta, hogy amikor mindenki kézbe kapta a telekkönyvét, még a jövő őszi mezőgazdasági év kezdete előtt kijelölnek minden egyes parcellát. „Ide kell egy hadsereg topográfus, egy elég szép összeg, már a cövekek értéke sem aprópénz, de ki fogunk tűzni minden parcellát, így fog visszaállni a rend, mindenki a helyére kerül a területével. Ez a jövőben több évtizedre fog tiszta képet adni a területek tulajdonjogát és helyét illetően” – összegezett Dombora Lehel.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »