Végéhez közeledik a szír polgárháború?

Végéhez közeledik a szír polgárháború?

Orosz és iráni támogatással Szíriában a Bassár el-Aszad elnökhöz hű  kormányerők fokozatosan szorítják vissza a lázadók csapatait Törökország irányába. Az orosz vadászgépek masszív bombázása és Irán közbelépése jelenleg úgy tűnik, dűlőre viszi a polgárháborút.

„Az egész létünk került most veszélybe, nem csak az elvesztett területek”- mondta Abdul Rahim al-Najdawi from Liwa al-Tawheed, a kormányellenes felkelők egyike. „Ők előrenyomulnak, mi hátrálunk, mert ilyen erős légibombázással muszáj minimalizálni veszteségeinket” – tette hozzá.

Térkép a kormányerők és felkelők közti ütkezetek helyszínéről, karnyújtásnyira a török határtól. Forrás: CNN

Az előrenyomuló csapatok azonban több tízezer menekültet tolnak maguk előtt Törökország irányába, ahol már most is 2,5 millió szír menekült él. A két napja tartó, rendkívül intenzív légicsapás-sorozat az Aleppo, Anadan és Haritan észak-szír városoknál újabb menekültáradatot indított el. A felkelők által még ellenőrzött területeken körülbelül 350 ezer ember lakik, jelenleg az ő sorsuk még bizonytalan.

Hírdetés

Az ostromlott városokban nincs elég élelmiszer és üzemanyag, Törökország már jelezte, hogy nincs kapacitása újabb menekültáradatot befogadni.

Az orosz bombázók nem csak a felkelők, de az Iszlám Állam állásait is tűz alá vették.

Reuters.com

Nyitókép: Jordantimes.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »