Vége: Kurz lemond pártelnöki posztjáról, és kivonul a politikából

Vége: Kurz lemond pártelnöki posztjáról, és kivonul a politikából

Sebastian Kurz októberben mondott le a kancellári tisztségről, de most a Spiegel információi szerint teljesen visszavonul a politikától. A hírek szerint Kurz "elvesztette a lelkesedését" a korrupciós vádak miatt, és több időt szeretne tölteni újszülött fiával. Ez azt is jelenti, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) pártelnöki posztjáról is lemond, utódja valószínűleg Karl Nehammer belügyminiszter lesz, írja a német lap nyomán a 24.

Hírdetés

November közepén az osztrák parlament megfosztotta mentelmi jogától a volt kancellárt, aki ellen korrupció gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot. A döntést maga Kurz és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagjai is támogatták, arra hivatkozva, hogy szükséges a vádak lehető leggyorsabb tisztázásához.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) október elején házkutatást tartott az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Ennek nyomán kormányválság alakult ki, Kurz pedig néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről.

A WKStA vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében: azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című lapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »