Vége közel ezer magyar focipályának? Itt az MLSZ véleménye

Vége közel ezer magyar focipályának? Itt az MLSZ véleménye

Az Európai Vegyianyag-ügynökség azt javasolta, hogy 2022-re tiltsák be az egészségkárosítónak bélyegzett gumigranulátumos pályákat. Mi a helyzet itthon?

Hollandiában több klubnál, így az utánpótlás-neveléséről híres Ajaxnál már 2016-ban megszabadultak ezektől a „gyepektől”, s a közeljövőben akár uniós szinten is döntés születhet bezárásukról, átalakításukról.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség tett javaslatot arra, hogy 2022-re tiltsák be az egészségkárosítónak bélyegzett gumigranulátumos pályákat. Bár még messze vagyunk attól, hogy az EU törvényt alkosson az ügyben, Németországban – ahol 6500 ilyen pálya van – nagy port kavart a tiltás, a kis klubok az átalakítások költségei miatt aggódnak – írta a Blikk.

Hírdetés

A gumiabroncsok ledarálásával készülő granulátumokról egyre többen állítják, hogy rákkeltő hatásúak lehetnek. Az amerikai ESPN tévécsatorna dokumentumfilmjében egy 200 nevet tartalmazó listát mutatott be: mindegyik rákos sportoló műfüves pályán edzett korábban. Közülük 158 labdarúgó volt és 101 kapus.

Akad alternatívája a granulátumos pályáknak, ezeket parafaőrleménnyel és kókuszdiórostból töltik fel, ám ezek jóval többe kerülnek.

A lapnak a Magyar Labdarúgó-szövetség azt hangsúlyozta, figyelemmel kíséri az esetleges szabályváltozásokat, és eleget tesz az ezekből fakadó kötelezettségeinek. Egyelőre azonban erről nincs szó.

  • Hazánkban jelenleg 932 műfüves pálya üzemel. Egy nagypálya 164,5 millió Ft-ba kerül, míg a 20×40 méteres kis méretű költsége 33 millió.
  • A kontinensen 44 ezer műfüvest használnak, az azokon sportolással töltött idő több mint 92 millió óra.

  • Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »