Vége itthon a járványügyi korlátozásoknak, hétfőtől nem kell maszkot hordani

Vége itthon a járványügyi korlátozásoknak, hétfőtől nem kell maszkot hordani

A járvány ötödik hulláma a végéhez közelít, ezért szinte minden korlátozásnak vége – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A kormány tárgyal a járványhelyzetről, és az operatív törzs tájékoztatása után úgy döntött, hogy mivel a koronavírus-járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, ezért hétfőtől kivezeti a pandémiás korlátozások többségét – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Ennek részeként

Hírdetés

  • megszűnik a maszkviselési kötelezettség, csak a szociális és egészségügyi dolgozók esetén, idősotthonokban és szociális intézményekben marad a maszkviselés;
  • megszűnik a kötelező oltás, kivéve az egészségügyet, így a tanárok munkavégzéshez szükséges oltási kötelezettségét is felfüggesztik, visszatérhetnek azok a pedagógusok is, akik nem oltatták be magukat;
  • megszűnnek a védettségi igazolványra vonatkozó szabályok is.

Az intézkedések a miniszer tájékoztatása szerint addig tartanak, amíg esetleg a járvány újabb hulláma megérkezik, bár a jelenlegi előrejelzések szerint a következő hullámban a betegség tünetei enyhébbek lehetnek, ahogy ezt már az omikron variáns esetében is tapasztalni lehetett.

Gulyás Gergely bejelentette a Kormányinfón azt is, hogy a kormány fenntartja az egészségügyi vészhelyzetet. Ezt részben azzal indokolta, hogy fenyeget a hatodik hullám veszélye, részben pedig a választások miatt csak a jövő héten ülésezik a parlament, utána a rendkívüli jogrend ad lehetőséget intézkedésre a kormánynak, így marad meg a cselekvőképessége.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »