Vége az új 76-os kormánytöbbség létrehozásával kapcsolatos reményeknek

Az SaS ugyanis kedden bejelentette, hogy nem támogatja az új 76-os kormánytöbbséget, előrehozott választásokat akar.  Ez azt jelenti, hogy nem segítenek Eduard Heger (OĽaNO) kormányának abban, hogy az ideiglenes mandátumukat rendes mandátummá változtassák.

A Szabadság és Szolidaritás pártnak jelenleg nincs miről tárgyalnia Eduard Hegerrel, mivel sem az OĽaNO összes képviselője, sem a Sme rodina mozgalom nem hajlandó támogatni az új többséget. Ezért is támogatják kompromisszumos megoldásként a szeptemberi előrehozott választásokat – írja közleményében az SaS.

Elutasítjuk az új kormánytöbbségről szóló vitát. Ez az SaS parlamenti klubjának egyértelmű álláspontja. Készek voltunk tárgyalni, de még mindig nem tudjuk, ki az OĽaNO igazi vezetője.

Sőt, továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy Eduard Heger elhagyja az OĽaNO-t, de egy másik párttal nemcsak ereje, hanem legitimitása sem lesz ahhoz, hogy új kormányt alakítson. A komoly vita azért is értelmetlen, mert maga a koalíció sem egységes. Boris Kollár Sme rodina mozgalma sem hajlandó támogatni az új 76-os kormánytöbbséget. Egy ilyen abszurd helyzetben tehát Eduard Hegernek mindenekelőtt Igor Matovičhoz és saját partnereihez kellene fordulnia, akik aláássák alatta a talajt” – mondta Richard Sulík, az SaS elnöke.

Gröhling: A lapokat újra kell osztani

Hírdetés

Az SaS párt szerint egy ilyen 76-os kormánytöbbség, amit még az államfő is elfogadna, egy agyrém, a keresése pedig időpocsékolás. Szerintük ezért célszerű komolyan foglalkozni az előrehozott választásokkal.

Ebben a helyzetben teljesen jogos az előrehozott választásokról szóló vita. Újra kell osztani a lapokat, és lehetőséget kell adni az egyes pártoknak, hogy újra megküzdjenek a választók bizalmáért.

A 76-os kormánytöbbség támogatása ugyanazokkal az emberekkel és Igor Matovičcsal, az OĽaNO vezetőjével egyszerűen alábecsüli a polgárok képességét a helyes döntés meghozatalára” – tette hozzá Branislav Gröhling, az SaS alelnöke.

A Sme rodina mozgalom álláspontja egyértelmű. Nem akarják újraéleszteni Heger kormányát az előrehozott választások időpontjának meghatározása nélkül.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »