Vége: az emberek megrohanták a bankautomatákat

A görög népszavazás bejelentése után megelégelték az alkudozást Athénnal az eurócsoport pénzügyminiszterei, nem hosszabbítják meg a kedden lejáró hitelmegállapodást. A lakosság a csődtől tartva megrohanta a bankautomatákat.

Nem hosszabbítják meg a görög hitelprogramot az eurózóna vezetői, derült ki az Eurócsoport brüsszeli ülése után. Az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő testület elnöke közölte: a program a hónap végén, azaz kedden lejár. Ez azt jelenti, hogy Athén nem kapja meg a hitelcsomag utolsó részletét, így nem fogja tudni törleszteni a Nemzetközi Valutaalap felé fennálló adósságát. A eurózóna pénzügyminiszterei azután vetettek véget a tárgyalásoknak, hogy a görög kormány bejelentette, népszavazást írna ki az újabb megszorításokról.

Félnek, hogy az ország kiszorul az eurózónából

Hírdetés

Külföldi hírügynökségi beszámolók szerint az emberek megrohanták a bankautomatákat Görögországban, sok helyen hosszú sorok alakultak ki.

A Reuters jelentése szerint a roham a Peiraiósz (Piraeus) Bank egységeit érinti, a többi pénzintézetnél egyelőre nem súlyos a helyzet. Az emberek azért veszik ki a pénzüket, mert attól félnek, hogy az ország kiszorul az eurózónából, megtakarításaik pedig elértéktelenednek.

A görög költségvetés ugyan hitel nélkül is képes fedezni kiadásait, pénzintézetei azonban az Európai Központi Bank támogatására szorulnak, e nélkül összeomolhat a görög bankrendszer. A görög pénzügyminiszter délután egyeztetett az EKB elnökével, a tárgyalásról azonban egyik fél sem közölt részleteket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »