Vége az eladatlan ruhák és elektronikai cikkek elégetésének az EU-ban

Vége az eladatlan ruhák és elektronikai cikkek elégetésének az EU-ban

Az Európai Parlament megszavazta, hogy a fenntartható termékek váljanak normává az EU piacán, valamint hogy betiltja a korai elavulást és az eladatlan textíliák és elektronikai cikkek megsemmisítését is. Ez ambiciózus álláspont, szépséghibája, hogy hiányoznak az online piacterek felelősségre vonását célzó szigorú intézkedések.

A jelentés új intézkedéseket vezet be az idő előtti elavulás elleni küzdelemre, a termékek tartósságára és javíthatóságára, illetve a fogyasztók tájékoztatására a termékek tartósságáról és javíthatóságáról. A széles körű döntés szinte minden fogyasztási cikkre kiterjed az élelmiszerek, takarmányok és gyógyszerek kivételével.

Szigorúbb piacfelügyeleti intézkedéseket is előírnak, beleértve a fizikai és laboratóriumi ellenőrzések kötelezővé tételét az olyan termékek esetén, amelyeknél nagy a megfelelés hiányának kockázata, magyarán nagy eséllyel hibásak.

A fogyasztói panaszok azt mutatják, hogy számos termék – az okostelefonoktól kezdve a mosógépekig – nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak: túl gyorsan tönkremegy és túl nehéz , ha egyáltalán lehetséges megjavítani.

Megtalálták a mocskos műanyag ruháinkat a világ másik felén

A Parlament mostani döntése határozott lépés azokkal a tervezési trükkökkel szemben, amelyek miatt a termékek az ésszerűen elvárhatónál hamarabb tönkremennek, de a döntés nem csupán a tervezett elavulást akadályozhatja meg: végre betiltják az eladatlan textiltermékek, lábbelik, elektromos és elektronikus cikkek megsemmisítését is.

Hírdetés

“Vadonatúj, soha nem hordott ruhákat vagy kávéfőzőket egyenesen a hulladéklerakóba küldeni csak azért, mert a dobozukat egyszer már kinyitották, teljes képtelenség”

– nyilatkozta az eredmény kapcsán Monique Goyens, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) főigazgatója.

“Sajnálatos módon az elfogadott szövegben van egy súlyos hiba: felhígítja az Európai Bizottság arra irányuló erőfeszítéseit, hogy biztosítsák az online piacterek felelősségét az általuk értékesített termékekre. Emimatt felszólítjuk az uniós intézmények tárgyalóit és a tagállamokat, hogy a jogszabály véglegesítésekor zárják be ezt a kiskaput.”

A legnagyobb online piactereken, mint az Amazon, az AliExpress, eBay, Wish nagy az esély rá, hogy veszélyes terméket vásároljunk. Itt részletesen is bemutattuk a példákat: a gyermekeknek szánt kozmetikumok harmadában találtak a hormonrendszert károsító anyagokat, ún. endokrin diszruptorokat, veszélyes fogfehérítőt, betiltott anyagok kozmetikumokban, gyerekjátékokban.

Vatera, Jófogás, Facebook Marketplace összehasonlítás – melyik miben jó?

A BEUC már egy 2020-as kutatásával is bebizonyította, hogy az online piactereken vásárolható vizsgált termékek kétharmada nem felel meg a biztonsági teszteknek. A kutatás alapján már akkor arra kértük az EU-s döntéshozókat, hogy az online piactereket tegyék elszámoltathatóvá azért, ha veszélyes termékeket árusítanak, a hatóságokat pedig arra, hogy ellenőrizzék a piactereket alaposabban.

A tesztek,tudatosvasarlo.hu-n évek óta publikálunk teszteket, hogy kiderüljön, az autós gyerekülésektől az etetőszékeken át a fagyasztókig egy-egy termékkategóriában melyek a legbiztonságosabb, legtakarékosabb, és számos egyéb szempont szerint legjobban vagy épp legrosszabbul teljesítő termékek.

Ez a poszt Vége az eladatlan ruhák és elektronikai cikkek elégetésének az EU-ban először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »