Vége az árfolyamgátnak: ezrekkel nő a törlesztőrészlet

Vége az árfolyamgátnak: ezrekkel nő a törlesztőrészlet

Átlagosan 6-8 ezer forinttal emelkedik a havi törlesztőrészlete azoknak a devizahiteleseknek, akik korábban igénybe vették az árfolyamgát nyújtotta fizetési könnyítés lehetőséget – derült ki jegybankelnök írásbeli válaszából. Matolcsy Györgyöt a szocialista Tóth Bertalan kérdezte, ugyanis az adósoknak 2017 tavaszától meg kellett kezdeniük az árfolyamgáthoz tartozó gyűjtőszámlán felhalmozott összegek törlesztését. 

Hírdetés

A fizetési könnyítést 2014 végéig vehették igénybe a devizahitelesek. Az árfolyamgát lényege az volt, hogy legfeljebb 5 évig tartó időszak alatt rögzített árfolyamon törleszthették kölcsönüket az adósok. Az euró alapú hitelek esetében 250 forinton, a svájci frank esetében 180 forinton, a japán jen esetében pedig 2,5 forint volt a rögzített árfolyam. A tényleges és a kedvezményes árfolyamok közötti különbözet pedig a gyűjtőszámlán halmozódott.

http://mno.hu/

Az MNB adatai szerint utóbbi devizahitelesek számláján átlagosan 270 ezer forintos adósságot tartanak nyilván adósonként. Ez pedig azt jelenti, hogy körülbelül 19 milliárd forint van ezeken a számlákon. Ennek az összegnek a törlesztése kezdődik meg idén tavasszal. Ugyanakkor Matolcsy György jegybank elnök szerint az ezzel járó 6-8 ezer forintos fizetési kötelezettség nem okoz majd problémát az adósoknak, ugyanis a terheket „érdemben tompítja az elmúlt öt évben lezajlott jelent ős mértékű bérnövekedés”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »