Vége a kommunista ámokfutásnak Görögországban? – Kezdődik a kijózanodás

Nagyon úgy néz ki, hogy mégsem köszönt rá Európára sem a szebb jövő, sem az ökoszociális fenntarthatóság, de még a történelemnek sem lesz vége. 

Hatalmas eufóriával töltötte el Európa kommunista és szélsőjobboldali formációt a Sziriza görögországi hatalomra kerülése január végén: A győzelmet a két szélső pólus egyaránt üdvözölte, ugrált örömében a spanyol kommunista Podemostól,  a francia kommunistákon, szocikon át a Marine Le Pen vezette francia szélsőjobb, az olasz szélsőjobboldali Északi Liga, de az ír radikálisok és a brit radikális UKIP is. 

Ehhez a díszes és szalonképtelen európai társasághoz csatlakoztak a magyar szélsőséges és zavaros ideológiájú formációk, meg zsebpártok is. Mind a Jobbik, mind az LMP, az Együtt, a PM valamint a Munkáspárt 2006 is hangot adott örömének, hogy a Sziriza győzelmével egy új és igaz korszak köszönt Európára. A kommunista programot szorgalmazó PM pedig egyenesen barátjának nevezte a görög kommunistákat. Aggódhat szegény Thürmer Gyula pártja nemzetközi beágyazottság miatt… 

Mindezekből úgy tűnik, hogy mégiscsak van nemzeti minimum a magyar szélsőbal és szélsőjobb között is, a patkó pedig Görögországban is összeér, hiszen a kommunista Sziriza egy görög szélsőjobboldali pártot, a Független Görögök Pártját (ANEL) választotta koalíciós partnerül. A Sziriza választási sikerét elsősorban populista és a realitásokat figyelmen kívül hagyó programjának köszönhette. DE felelőtlenül ígérgetni azonban könnyebb volt, mint kormányozni, a forradalmi hevületet pedig letöri a súlyos valóság: Ha nem következik be váltás, Görögország a szélsőbaloldali programmal biztosan csődbe fog menni. Inkább előbb, mint utóbb. 

A görögök különféle tárgyalási trükkjei, nonszensz követelései és nyomdafestéket nem tűrő, személyeskedő megjegyzései semmire sem vezettek: két hetük maradt arra, hogy megállapodjanak a Trojkával, hogy május közepéig Görögország megkapja a következő 7,2 milliárd dolláros nemzetközi hitelkeretet. Különben jön a CSŐD. A nyugati lapok kivétel nélkül arról számolnak be, hogy az uniós országok pénzügyminisztereinek elege van Yanis Varoufakis görög pénzügyminiszter tárgyalási stílusából, követeléseiből és a valósággal köszönő viszonyban sem álló ígéreteiből. Peter Spiegel, a Financial Times neves brüsszeli tudósítója szerint az EU készül a görög államcsőd esetén előálló „B-tervre”. A német sajtó értesülései szerint Berlinben már több forgatókönyv is készen áll az eurózónában előálló helyzet kezelésére a görög államcsőd esetén. 

Hírdetés

A görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz is érzi, hogy baj van és szorít az idő: A múlt pénteki sikertelen tanácskozás után egy tárgyalócsapatot rendelt a görög pénzügyminiszter mellé, a folyamatot pedig innentől Euklid Tszakalotosz külügyminiszter-helyettes fogja majd össze. Felállítanak továbbá egy különleges koordinációs egységet is, amely a görög szakértők IMF-fel és EU-val történő technikai egyeztetéseit segíti. Kérdés, hogy ez valóban elég lesz-e az áttörésre. 

A Sziriza az elmúlt három hónapban ugyanis nem sok olyan intézkedést tett, ami hitelessé tette volna gazdaságpolitikájukat és annak fenntarthatóságát: a görög kommunista kormány ételjegyeket és ingyenáramot vezetett be a legszegényebb 300.000 polgár részére, csakhogy jelenleg az állami fizetések és nyugdíjak kifizetésére sincs elegendő bevétele a görög államnak, így ezekre a szociális intézkedésekre sincs és nem is lesz fedezete. Ebből pedig nem kérnek az európai hitelezők, a takarékos északi választópolgárok és az azok által választott kormányok ugyanis nem fogják hagyni, hogy az ő pénzükből építsenek működésképtelen és fenntarthatatlan kommunista rendszert a déli végeken. 

Görögország tehát menetel az államcsőd felé, ezért jobb ha Európa becsatolja a biztonsági öveket. Az eddigiekből ugyanis az látszik, hogy a görög kormányrúdhoz egy olyan demagóg és felelőtlen alakulat került, akik az országot katasztrófába vezetik. Ezért itt az ideje, hogy a szélsőbalos és szélsőjobbos formációkat Európa és a választópolgárok a helyén kezeljék azt a társaságot, a Sziriza hazai támogatói pedig befejezzék a magyarok hülyítését, többek között az évi közel 2000 milliárd forintba kerülő alapjövedelem meghirdetésével… 

A Sziriza választási győzelmét követő magyar szélsőjobboldali és szélsőbaloldali összeborulásnak ugyanakkor egy dologban valóban igaza van: a görög Sziriza valóban új korszakot hozhat Európában: a káosz és a pénzügyi összeomlás korszakát. Várjuk majd Vona Gábor, Karácsony Gergely és Schiffer András akkori üdvözlő nyilatkozatát is. Kommunisták, radikálisok, szélsőjobboldaliak előre! 


Forrás:spiler.blog.hu
Tovább a cikkre »