Vattás krumpli kiskanállal

Vattás krumpli kiskanállal

Fűtetlen cellák, a munkaerő kizsákmányolása, verés – ez jellemezte a szovjet minta alapján 1945 után Magyarországon is felállított gyerekbörtönöket. Az egykori sátoraljaújhelyi intézmény két volt rabjával, Varjú Lászlóval és Kiss Lajos Istvánnal találkoztunk.

A magas, fekete Bagira főtörzs torkaszakadtából felüvöltött: „Mán kííível vagy!” A fiúk a hajópadlós, bolhákkal zsúfolt, jéghideg szobából a folyosóra vonultak, vigyázzba állva várták a parancsot az éjszaka közepén. Mindenki pontosan értette a főtörzs idegen fül számára elsőre felfoghatatlan ordítását: „Már kívül vagy”, azaz „gyerünk kifelé”, hogy szabad fordításban idézzük a Bagira ragadványnevű őr szavait. Nemcsak a durva stílust, hanem a borzalmas körülményeket is kénytelenek voltak megszokni túlélésük érdekében az összezárt kamasz foglyok.

Szovjet tapasztalat

A fiatalkorúak börtönét – Kecskemétről a lányokét, Ceglédről a fiúkét – 1954-ben költöztették Sátoraljaújhelyre. A mostoha viszonyokat jól jellemzi, hogy a ceglédi intézményt a háború után egy volt huszárlaktanya istállójából alakították ki, ahol 120-160 fiút tartottak fogva. Bár a hangsúlyt formálisan legalábbis a fiatalok „átnevelésére” helyezték, idővel előtérbe kerültek az osztályharcosabb szempontok: a büntetésjelleg „fokozása”, az elítéltek munkaerejének kizsákmányolása. Ehhez még egy pragmatikus alapelv is társult: a népi demokratikus állam számára a büntetés-végrehajtás soha nem lehet veszteséges.

Az utóbbi célt, vagyis a fiatalok munkaerejének kizsigerelését szolgálta – ahogy azt Bory Noéminak a témáról szóló tanulmányában olvasom – a Sátoraljaújhelyre való áttelepítés. Mint a kutató megjegyzi, ehhez „a szovjet tapasztalatok szolgáltatták a mintát: a »vas és acél országának« extenzív lendületvételéhez, munkaerőigényének kielégítéséhez az igénytelenné tett olcsó, nagy tömegű elítéltállomány jól hasznosítható volt”.

Mit is jelentett pontosan az a bizonyos „szovjet tapasztalat”? A harmincas évektől közel ötven, fiatalkorúak számára létrehozott munkatelep működött a Gulag kötelékében. Rendkívül vegyes összetételű gyereksereg verődött össze: a szüleiket, otthonukat elvesztőkből köztörvényes bűnözővé válók, utcán élő árvák, akik kéregetésből és kisebb lopásokból tartották fenn magukat, politikai foglyok fiai és leányai, rendszerellenes vétkeket elkövető fiatalok kerültek a táborokba, ahol azonnal „szocialista termelőmunkára” fogták őket. Farkastörvények uralkodtak. A gyerekek közül nem kevesen prostituálódtak, miután felnőtt vagy erősebb fiatal foglyok, esetleg az őrök erőszakának áldozatává váltak. Ahogy évekkel ezelőtt a Magyar Szemlében Gereben Ágnes írta: „A gyermek- és fiatalkorúakkal szemben jogi köntösbe burkolt vagy anélkül foganatosított megtorlások a Szovjetunióban nagyságrenddel nagyobb rétegeket érintettek, mint az 1917 és 1991 között börtönbe, lágerbe, munkakolóniába, gyermekotthonba kényszerített fiúk és lányok összlétszáma volt. Szociológiai szempontból e 74 esztendő alatt rendkívül tarka képet mutat a korszak fiatalkorú áldozatainak összetétele.”

„Kikéredzkedik magától…”

– Olyan zárkába helyeztek el minket, amely négy rab elhelyezésére szolgált, de tizenhatan voltunk, emeletes priccseken – idézi fel sátoraljaújhelyi rabsága első pillanatait Varjú László (1938), akit 1955-ben két évre és hat hónapra ítéltek röpcédulázásért. – Az első éjszakámat az asztalon feküdve töltöttem, mert a szalmazsákban és a ki nem cserélt, vérfoltos, piszkos lepedőn hemzsegtek a bolhák.

http://mno.hu/

Állam elleni bűncselekmény előkészítése miatt kapott a forradalom után szintén két és fél évet az 1942. januári születésű Kiss Lajos István. 1956 végén robbanószert akart szerezni a szabadságharc folytatásához Budapesten az otthonához közeli haditechnikai intézetből.

http://mno.hu/

– 1957 december elején, szakadó hóesésben, a letartóztatásomkor viselt nyári ruhában szállítottak át a Fő utcából a sátoraljaújhelyi, kamaszoknak fenntartott büntetés-végrehajtási intézménybe – mondja. – Átázva, remegve érkeztem meg, súlyos betegnek látszottam. Senki sem mert a közelembe jönni, annyira féltek rettenetes állapotomtól.

A legrosszabb helyre, nyitott ablak alá, az öt kübli mellé fektették. Az épületben télen sem fűtöttek, nemritkán mínuszok voltak a zárkákban és a folyosókon. Ezt és a nyitott ablakot azzal indokolták felnőtt rabtartóik, hogy a fiatalok „így tudják leginkább megőrizni egészségüket”. Orvos ugyanis akkor már évek óta nem dolgozott a börtönben. A mostoha körülményeket, a bolhákat, a hideget (amelyet a foglyok vékony, az ipari tanulóktól kiselejtezett rongyokban tűrtek) nem bírták elviselni az általános iskolás korúakat tanító pedagógusok sem. Sokan leléptek, ezért az oktatás „akadozott”, olykor a tankötelezettség ellenére szünetelt.

– Télen sokszor a zárkában lévő vizeskannában is megfagyott a víz – tudjuk meg Varjú Lászlótól. Akkoriban még hetente kétszer járt be a börtönorvos az intézetbe, igaz, látványosan kimutatta gyűlöletét azokkal szemben, akik politikai elítéltek voltak. Valószínűleg ennek tudható be, hogy Varjú Lászlóval sem törődött, amikor a végtagjai elfagytak.

– Vasárnap kivételével mindennap húszperces sétára mentünk a börtönudvarra. Miután egy alkalommal megszegtem a beszélgetési tilalmat, kegyetlen büntetést kaptam. Fél órán keresztül kellett a hóban, legalább mínusz 10 fokos hidegben fekvőtámaszokat csinálnom nyári ruhában és vékony bakancsban. A kezem másodfokú, a lábam elsőfokú fagyást szenvedett. Ujjam fölhólyagosodott és megduzzadt, ami rettenetes fájdalommal, majd később erős viszketéssel járt. Hetekig munkaképtelen voltam, orvosi segítséget nem kaptam.

Hírdetés

Az orvoshiányt olykor brutális módon oldották meg a smasszerek. Kiss Lajos István elbeszélésfüzérekből álló, laza szerkezetű regényt írt a forradalom utáni börtönélményeiről. (A kötet magánkiadásban jelent meg, a Libri-hálózat boltjaiban kapható.) Az egyik epizódban olvashatunk arról a fiúról, aki rendszeresen lenyelt egy tárgyat, a műtét után pedig a varratokat is felszakította, csak hogy ne kelljen a fűtött Mosonyi utcai rabkórházból büntetésének helyszínére, Sátoraljaújhelyre utaznia. Az orvosok azonban „ismerték jól, s ezúttal rettenetesen kiszúrtak vele, mert sikerült orvul meggyógyítani. Lekötözték vagy elkábították, ki tudja – mindenesetre a seb összeforrott, hiába döfködte, hiába ráncigálta, muszáj volt belenyugodnia, hogy szállítható állapotban van.” A fiú azonban nem adta fel: hogy visszakerüljön a kényelmesebb pesti kórterembe, lenyelt egy kisebb kanalat. Bagira főtörzs nem kívánt orvosi segítséget igénybe venni. „Majd megvárjuk inkább, amíg kikéredzkedik magától” – mondta, és a jeges betegszobára küldte. Nem foglalkoztak „a gyengélkedőből hallatszó folytonos kiabálással és káromkodásokkal” sem. A főtörzs a harmadik napon a rabokkal összegyúratott egy nagy adag vattát néhány főtt krumplival, az így keletkezett masszát pedig, miután kirángatták az ágyából, erőszakkal megetette vele. A fiú „feszt ordított, mert operációs műveletekhez volt szokva fehér köpenyes orvosok és megfelelő segédszemélyzet társaságában […], nem pedig efféle középkori eljáráshoz, ahol vigyori, retkes kezű és bűzös leheletű munkások lefogják egy sötét, visszhangos folyosón, és erőszakkal tömik bele a rengeteg vattás krumplit”.

Maga a krumpli egyébként ritka csemegének számított, akár az a hagymahéjból készült tea, amelyet Varjú László és fogolytársai 1955 szentestéjén ittak. Aznap kivételesen egész nap fűtöttek a vaskályhában.

– Meséltünk egymásnak az egykori karácsonyokról, miközben gondolatban „elfogyasztottuk” a hazai karácsonyi finomságokat. A többi napon éheztünk, amit nagyon nehéz volt elviselnie fiatal szervezetünknek.

Havonta egyszer kaphattak kétkilós csomagot. Az éhezés olykor különös kegyetlenségre sarkallta a rabokat.

– Vacsoraosztáskor a szobaparancsnok elvette a delikvens grízes tésztával teli csajkáját – mondja Kiss Lajos István –, átadta az egyik sameszének, aki szépen televizelte, jól megkeverte benne a tésztát, és úgy kellett megennie a tulajdonosának. De itt legalább nem folyt vér… Az is valami!

„Sötét szíjak alatt”

Mert időközönként bizony vér is folyt. A gyermek raboknak nemcsak a cellájukat dúlták fel az őrök a tárgyak egy részét is összetörve, amíg a cipész- vagy a szabóműhelyben dolgoztak ötvenfilléres órabérért, hanem rendre megverték őket.

– Mán kííível vagy! – üvöltötte el magát szokása szerint Bagira főtörzs éjszaka. „A folyosón is sötét volt – mozgolódás, idegen alakok sora a fal mentén, mintha várnának vagy készülődnének valamire. Bagira ordítva békaügetést rendelt kettős oszlopban a folyosó közepére, a lépcső irányába. És a sötét alakok megindultak a falak tövéből, és lecsatolták derekukról a csatos szíjakat.” Az esetleg menekülni akarók elől elbarikádozták az ajtót. „Remekül dolgoztak a vascsatos szíjak a nyüzsgő hátakon. […] Bagira egyfolytában üvöltött, mintha félelmében tenné, s akkor láttam a hideg villanást. […] Most fejünk felett köröz és csapkod tompa puffanásokkal, mint dühödt, megvadult állat, s a lendületes mozdulatok után rémült üvöltés és fojtott káromkodás, és közben trappolunk álmunkból felverten, riadt éjjeli békaügetésben sötét szíjak alatt a folyosón, valamerre a lépcsők felé…”

Egyedül a fogva tartók szexuális közeledését nem tűrték el, mert ritkán erre is akadt példa. Ebben egységesek voltak a köztörvényesek és a politikai foglyok.

http://mno.hu/

Kiss Lajos István 1959-ben hagyta el az intézményt, éppen abban az évben, amikor az enyhülés jegyében pedagógusokat és nevelőtiszteket vezényeltek Sátoraljaújhelyre. A legkülönfélébb szakmákban dolgozott, rendre elbocsátották ötvenhatos múltja miatt; esti gimnáziumban érettségizett.

Varjú Lászlót 1956 tavaszán helyezték házi őrizetbe. Részt vett a forradalomban, menekülnie kellett. Az Egyesült Államokban orvosegyetemet végzett, az amerikai hadseregből orvos alezredesként vonult nyugdíjba. Egykori bírósági terhelő tanújának (egyben volt iskolaigazgatójának) még ma is ott függ az emléktáblája a kaposvári gimnáziumban.

Rendőrnosztalgia

A történetnek eddig a színét láttuk, tekintsük meg most a visszáját is. Kezemben tartom a Börtönügyi Szemle egyik 2005-ös számát. Lelkes tudósítást olvashatok arról, hogy az egykor a sátoraljaújhelyi fiatalkorúak börtönében szolgálatot teljesítők visszatértek a tett helyszínére egy kis „nosztalgiázásra”. Hogy a felsoroltak – Szabó Albert főhadnagy, Opra Lajos hadnagy, Szűcs Lajos alhadnagy és felesége, Szűcs Lajosné alhadnagy, Balogh László alhadnagy és Bényei Erzsébet alhadnagy – mind jelen voltak-e, nem tudni. Azt sem pontosan, ki él még közülük, hogyan számoltak el utóbb a lelkiismeretükkel. A cikkíró mindenesetre lelkesülten számol be a múlt szépségeiről, például arról, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságán dolgozó két felelős vezető gyakran látogatott el Sátoraljaújhelyre, ahol „a szolgálatukat lelkesen ellátó nevelők segítségével próbáltak új megoldásokat kitalálni a nevelőmunka területén”. Hiszen „a nevelés fokozatosan teret nyert a büntetés-végrehajtás életében, az 1955-ben megjelent büntetés-végrehajtási szabályzat a biztonságos őrzés és munkáltatás mellett már a letartóztatottak nevelését is céljának tekintette”. A szöveg büszkén idéz egy 1958-as parancsból is, amely alapján elvárták többek között, hogy „biztosítsák az elítéltek számára a ruházatot, evőeszközöket, tisztálkodási felszereléseket és fekvőhelyet. Pontosan vezessék az elítéltek részére biztosított kulturális és sportfelszerelések nyilvántartását, gondoskodjanak azok célszerű felhasználásáról. A napirendnek megfelelően osszák ki az elítéltek élelmét, és bonyolítsák le a kiétkeztetésüket. Hetenként tartsák meg az elítéltek fürdetését, borotváltatását, havonta a hajvágást. Gondoskodjanak az elítéltek fehérnemű- és lepedőcseréjéről, ruházatuk és lábbelijük kijavításáról és cseréjéről, szükséglet szerint.” Igaz, jegyzi meg a szerző, súrlódások akadtak, mert „a biztonsági szolgálat, a nevelők és a munkáltatásért felelős vállalat ekkor még kereste az egymás melletti tevékenység és az egymást segítő működés összhangját”.

Kiss Lajos István lemondóan legyint.

– Fürdés?! Egyszer próbálkoztunk vele valami rejtélyes pincelabirintusban, ahol csak a hidegvíz-csap működött, a forró pedig egyszerűen letörött, és szanaszét spriccelt. Menekültünk. Fogságom alatt egyszer sem sikerült megfürödnöm.

Sátoraljaújhelyen évekkel ezelőtt lebontották azt az épületrészt, ahol annak idején a fiatalkorúakat őrizték. Börtönben lenni nyilván ma sem felemelő élmény, ám Varjú László nemrégiben látogatást tett a helyi börtönben. A rabok most már valamennyien közbűntényesek, szabadon járkálhatnak az épületen belül, angolvécék vannak a zárkákban.

– Természetesen nem állítom, hogy „jó nekik”. Az azonban biztos, hogy az ottani állapotok paradicsomiak a mi időnkben uralkodó viszonyokhoz képest. Azt pedig nagyon remélem, hogy ebben az országban már sohasem lesznek politikai elítéltek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »