Vatikáni felhívás az ENSZ-hez: Senkit nem szabad kihagyni a védőoltásból

Vatikáni felhívás az ENSZ-hez: Senkit nem szabad kihagyni a védőoltásból

A Nemzetközi Karitász (Caritas Internationalis) és az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma közös nyilatkozatban fordult az ENSZ Biztonsági Tanácsához, hangsúlyozva, hogy mindenkinek joga van a Covid–19-vírus elleni védőoltáshoz. Közleményükben rendkívüli ülés összehívását szorgalmazzák.

Luis Antonio Tagle bíboros, a Caritas Internationalis elnöke, valamint Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériumának prefektusa, továbbá Aloysius John, a Nemzetközi Karitász főtitkára világos és részletes nyilatkozatban fordulnak az ENSZ-hez. Azt kérik, hogy minden ország – különösen a hátrányos helyzetű országok – számára tegyék elérhetővé a Covid–19-vírus elleni vakcinát.

A pandémia felszínre hozta az emberi lét törékenységét és sebezhetőségét – szerepel közleményükben. – A vírus terjedése ellen az emberi család igyekezett szolidárisan fellépni: szociális távolságtartással, karanténnal, a határok lezárásával, valamint a digitális technológia nagymértékű használatával.

Idén a védőoltások kerültek a figyelem középpontjába és adtak okot a reményre. Az északi félteke gazdag nemzetei pénzt fektettek be az oltóanyagok előállítására, és most várják megtérülését. A vakcinába helyezték a reményt, hogy újraindulhasson a gazdasági és a társadalmi élet. Ám ez a folyamat a világ északi részét helyezte a középpontba, kihagyva a föld déli országait, ahol a szegények többsége él. A Nemzetközi Karitász és a vatikáni dikasztérium által közzétett nyilatkozat emlékeztet Ferenc pápa szavaira, aki mindenkit arra buzdított, hogy jelentkezzen az oltásra, mert így viselkedik felelősen a társadalom javára. Mindenkinek hozzá kell jutnia a vakcinához, senkit nem szabad kizárni belőle amiatt, mert szegény. A Szentszék is beoltott szegények embereket – szerepel az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldött dokumentumban.

Kulcsfontosságú pillanatban vagyunk, amikor megélhetjük a szeretetszolgálat csodáját, és együtt megmenthetjük a globalizált világot. Az oltóanyag nem egyenlő elosztása problémát okoz a déli országokban, ahol égető szükség volna rá. Mindenki számára egyformán elérhetővé kell tenni a védőoltásokat. Aggódunk az afrikai közösségekért, valamint Latin-Amerika és Ázsia szegényebb nemzeteiért – írják a főpásztorok.

Erkölcsi kötelességünk gondoskodni róluk, ugyanis ha magukra hagyjuk őket, a közösséget is veszélyeztetjük. Kollektív jólétünk attól függ, hogyan gondoskodunk a legutolsókról.

Hírdetés

A politikai vezetők ne csak saját nemzetük vagy politikai csoportjuk érdekét nézzék! Ez a pandémia világbiztonsági problémát vet föl, amely az egész emberi családot fenyegeti. Ha pusztán nemzeti stratégia szempontjából közelítjük meg a vakcinakérdést, teljes erkölcsi kudarchoz vezet, mert nem sietünk a leginkább kiszolgáltatottak segítségére az egész világon.

A jelenlegi vakcinaválságot a globális egészségügyi helyzet távlatában kell szemlélni. Sok kevésbé fejlett országban nem áll rendelkezésre megfelelő alaporvosi hálózat és eszköz ahhoz, hogy tárolják az oltóanyagot. A távoli agrárövezetekben élők nincsenek kellőképpen felkészítve, és ki vannak téve más, ott elterjedt fertőző betegségeknek.

A dokumentumban a Nemzetközi Karitász és az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma kitér a szegényebb országok adósságkezelésére is, mely – az ENSZ-hez küldött nyilatkozatban foglaltak szerint – átvizsgálásra szorul. Ezáltal javítani lehetne az orvosi szolgáltatásokat és az egészségügyi struktúrát ezekben az országokban: az adósság visszafizetésére szánt pénzt az egészségügyi biztonság megerősítésére fordíthatnák. A közleményben megfogalmazottak szerint:

Be kell vonni a helyi szereplőket, elsősorban a vallási szervezeteket, mert ők rendelkeznek az alapvető felszereléssel és kapcsolatban állnak a legkiszolgáltatottabb személyekkel, így a menekültekkel és a kirekesztettekkel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »