Vastag a bőr az Európai Tanács elnökének képén: Ukrajna „lenyűgöző elkötelezettséget tanúsított a reformok és az európai értékekhez való igazodás iránt”

Az uniós csatlakozási tárgyalások megnyitása Ukrajnával és Moldovával e két ország nagyszabású reformtörekvéseinek eredménye – hangsúlyozta az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke keddi sajtóközleményében.

Charles Michel szerint a tavaly decemberi uniós csúcsnak az Ukrajnával és a Moldovával folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntése óta e két ország valódi átalakuláson ment keresztül a teljes jogú uniós tagság felé. "Büszke pillanat ez mindkét nemzet számára, EU számára pedig stratégiai lépés. Amikor a nép akaratát az előrelátó vezetés megvalósítja és a demokráciát gyakorlatba ülteti, akkor válik láthatóvá a fejlődés gyümölcse" – fogalmazott.

Az EU kedden kormányközi konferenciát tart Luxemburgban mindkét ország vezetésével a csatlakozási tárgyalások megnyitása előtt. Michel szerint "ez kulcsfontosságú mérföldkő lesz, ami azt is bizonyítja, hogy mindkét nemzet hatalmas előrelépést tett az európai integráció felé vezető úton, annak ellenére, hogy hatalmas kihívásokkal kellett és kell szembenézniük."

Az uniós testület elnöke úgy véli, Ukrajna "csodálatra méltó erőfeszítéseket tett, és az ukránok rendkívüli bátorságról és szolidaritásról tettek tanúbizonyságot országuk szuverenitása és európai jövője védelmében." "Moldova is jelentős kihívásokkal nézett szembe, többek között gazdasági nyomással és politikai megfélemlítéssel, mégis rendíthetetlenül törekedett az EU-val való egyre szorosabb kapcsolatra" – tette hozzá.

Hírdetés

Hangsúlyozta, hogy mindkét ország "lenyűgöző" elkötelezettséget tanúsított a reformok és az európai értékekhez való igazodás iránt. "A jogállamiság, a kormányzás és az igazságügyi rendszerek terén tett átalakító lépések reményt adnak, és egyértelműen jelzik, hogy az országok rendíthetetlenül törekszenek az európai családhoz való csatlakozásra" – hangoztatta.

Michel azt is kiemelte, hogy a keddi kormányközi konferencia egy hosszú folyamat kezdetét jelöli: jelentős előrelépésről van szó, de a csatlakozás felé tartó út további folyamatos erőfeszítéseket, elkötelezettséget és jelentős reformokat igényel.

"Ukrajnának és Moldovának folytatnia kell az intézmények megerősítésére, a korrupció elleni küzdelem és a gazdasági stabilitás fokozására irányuló munkáját, hogy megfeleljen a teljes jogú uniós tagság szigorú követelményeinek – húzta alá az Európai Tanács elnöke.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »