Vasárnap tovább gyengülhetnek Merkelék

Közel 2,5 millió polgár keresheti fel vasárnap Berlinben a szavazóhelyiségeket, hogy döntsön a főváros szenátusának összetételéről. Az előzőleg négy tartományban lezajlott voksolás szabja meg a választás legfőbb témáját: képes-e a Baden-Württembergben, Rajna-vidék–Pfalzban, Szász-Anhaltban és két héttel ezelőtt Mecklenburg–Elő-Pomerániában jelentős sikereket aratott Alternatíva Németországnak (AfD) további csalódást okozni Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniójának (CDU)?

A CDU a közelmúlt regionális választásain meglehetősen magas árat fizetett pártelnöke és kancellárja menekültpolitikájáért, s most ennek megismétlődése a tét. Az előjelzések igen szoros versenyre utalnak, azzal a várható végkövetkeztetéssel, hogy a szociáldemokrata főpolgármester, Michael Müller kénytelen lesz elbúcsúzni eddigi koalíciós társától, a CDU-tól. Mivel a konzervatívokkal sem a Zöldek, sem a szocialista Baloldal nem akar együttműködni, az országban első alkalommal jöhetne létre piros-piros-zöld szövetség.

„Merkel távozzon!”

A Merkel-féle migrációs politika kiváltotta hangulat Berlinben is érződött: a CDU kampányzáró rendezvényén megjelent Angela Merkel a közönség soraiból „Merkel távozzon!” bekiabálásokkal találta szemben magát. Ilyen és hasonló megnyilvánulások sem tudták azonban rábírni Merkelt arra, hogy a CDU számára oly kudarcosan végződött tartományi választásokból levonja a tanulságot s megváltoztassa eddigi menetirányát. Mindössze arra vállalkozott, hogy néhány, a menekülteknek jó tanácsként szánt, „kozmetikai” megjegyzéssel egészítse ki a berlini választási harcot.

Zsugorodnak a nagy pártok Berlinben

Hírdetés

Az eddigi felmérések szerint Berlinben egyre inkább zsugorodnak a nagy pártok, a hagyományosan erős szociáldemokraták és kereszténydemokraták befolyása csökken, lehetőséget adva az eddigi háttérbe szorult konkurenciának arra, hogy felzárkózzon. Az egész országot foglyul ejtő átfogó migrációs helyzet mellett itt a szociális igazságtalanság, a lakáspiac problémái, az iskolák helyzete és a polgárok megítélése szerint igen rosszul működő városi adminisztráció témája foglalkoztatja. Meglepő viszont, hogy a főváros csigalassúsággal épülő repülőtere körül kipattant botrányok ezúttal a háttérbe szorultak.

A szociáldemokraták felé hajló városban ugyan az SPD is szavazatveszteségekre számíthat, de a párt állította főpolgármester pozícióját nem fenyegeti veszély. Michael Müllert senki sem tudja elűzni az úgynevezett vörös városházából.

Ömlik a propaganda

A fővárosban meglepetést okozott az AfD népszerűségét javítani igyekvő tömeges reklám: a plakátok, az ingyen osztogatott újság, az Extrablatt. Senki nem tudja, ki áll az akció mögött. Egyesek illegális pártadományt emlegetnek, amelyről – sajtóinformációk szerint – a szintén populista pártként emlegetett svájci néppárt (SVP) holdudvarához tartozó ügynökség gondoskodik. Az AfD nem szolgál magyarázattal, tudja ugyanis, hogy a külföldről kapott adományt igen szűk keretek közé kényszeríti a német párttörvény.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »