Vasárnap nagy változásokra készül Ausztria

Vasárnap nagy változásokra készül Ausztria

Az április végi első forduló után vasárnap tartják az államfőválasztás második fordulóját Ausztriában, a szavazók két jelöltre adhatják le voksukat. Az már eldőlt, hogy a második osztrák köztársaság időszakában először nem a két nagypárt valamelyike adja az elnököt. Szakértők szerint nagyon szoros lesz az eredmény, épp ezért még közvelémény-kutatási adatokat se nagyon közölnek. Egy viszont biztos: óriási változást vár mindenki a politikában.

Bécs egykori munkásnegyedében, Favoriten negyedben tartotta utolsó kampányát Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt jelöltje, aki főként euroszkeptikus és bevándorlásellenes politikájáról ismert. A kampány fő témája ezúttal is a migránsügy volt.

Akik nem tisztelik az osztrák értékeket, akik az Iszlám Államhoz csatlakoznak és akik nőket erőszakolnak meg, azoknak Ausztria nem hazájuk – mondta a "szélsőjobboldali" elnökjelölt.

Norbert Hofer 45 éves. Eredetileg repülőmérnök. Ha megválasztják, akkor ő lesz az első a ’40-es évek óta Európában, aki radikális politikusként tölthet be államfői posztot. Erre pedig minden esélye megvan, hiszen az elnökválasztás első fordulóját is ő nyerte.

Alexander Van der Bellen a másik elnökjelölt. Ő a balliberális Zöldek emblematikus politikusa, de ezúttal függetlenként indult az elnökválasztáson, ahol a második helyen végzett az első fordulóban.

Utolsó kampányrendezvényén azt hazudta, hogy nemcsak Ausztria megítélését, hanem az munkavállalók érdekeit is veszélyeztetné egy euroszkeptikus politikus elnökké választása.

Szerintem egy hajszálon fog múlni a végeredmény, 50-50, hogy melyikőnk lesz a befutó. Ezért minden szavazatra szükség van ezen a fontos választáson – biztatta támogatóit a "független" elnökjelölt.

Elemzők is szoros eredményre számítanak. Éppen ezért több közvélemény-kutató intézet is úgy döntött, hogy nem közölnek adatokat a második forduló előtt. Szakértők szerint bármilyen eredményt is hoz a vasárnapi elnökválasztás, óriási változást hoz majd az osztrák politikában, hiszen Ausztriában az elmúlt több mint 60 évben vagy a szociáldemokraták vagy az álkonzervatívok adták az államfőt.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »