Vasárnap kezdődik a 22. világbajnokság (Labdarúgás)

Vasárnap kezdődik a 22. világbajnokság (Labdarúgás)

Vasárnap 18 órakor a Katar–Ecuador mérkőzéssel megkezdődik a több szempontból is sporttörténelmi jelentőségű 22. labdarúgó-világbajnokság. A katari vb az utolsó olyan torna, amelyen 32 csapat vesz részt, ugyanis négy évvel később már 48 együttes szerezhet részvételi jogot. Várhatóan korunk két korszakos egyénisége, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is ezen a tornán búcsúzhat a világbajnokságoktól. A mérkőzéseket az M4 Sport és az M4 Sport+ élőben közvetíti.

Szokatlan időpont

Az eltelt 12 év alatt Katar a semmiből felépítette azt az infrastruktúrát, amellyel november 20. és december 18. között vendégül láthatja a világ legnépszerűbb sportjának világbajnokságát. A labdarúgás kedvelői úgy tudják, hogy világbajnokságot négyévente, nyári időszakban rendeznek. Ez egy olyan hagyomány, amely közel száz évvel ezelőtt, 1930-ban, az első uruguayi tornán alakult ki. Ezt a huszonegy világbajnokság alatt kialakult hagyományt és rendszert felrúgták a hőség miatt. Nyári hónapokban Katarban még éjszakára sem hűl le annyira a levegő, hogy a kemény fizikai erőfeszítéssel járó labdarúgásra alkalmassá tenné az időjárást, így érthető módon döntöttek úgy, hogy legyen „téli torna”. Novemberre és decemberre némileg lehűl az idő, bár sem a játékosok, sem pedig a Katarba látogató szurkolók nem fognak fázni.

A katari állam 220 milliárd dollárt költött a világszínvonalú infrastruktúra kiépítésére, új utakra, tömegközlekedésre, hotelekre és sportlétesítményekre. Többek között azzal szeretnék elkápráztatni a világot, hogy a nyolc csúcstechnológiás stadionban maximális kényelmet és kiemelkedő szolgáltatásokat biztosítanak a nézők számára. Az eseményre másfél millió szurkolót várnak a 2,8 milliós lakosságú Katarba.

 

Lesz címvédés Katarban? Fotó: Facebook / UEFA EURO 2024

 

Csak kétszer volt címvédés

Katar az eddigi legkisebb területű vb-házigazda, a történelmi Székelyföld pár száz négyzetkilométerrel nagyobb. Először rendeznek labdarúgó-világbajnokságot muszlim többségű országban, Ázsia pedig 2002 után másodszor házigazda. Ez az első vb, amelyet nem a hagyományos időpontban (május, június, július) rendeznek meg. A nemzetközi versenynaptár zsúfoltsága miatt a program sűrített lesz, a csoportkörben minden játéknapon négy találkozót játszanak le, és 28 nap alatt lezajlik a világbajnokság összes (64) mérkőzése. A finálét Katar nemzeti ünnepén, december 18-án rendezik.

A labdarúgó-világbajnokságok történetében eddig kétszer fordult elő, hogy megvédte címét egy ország válogatottja. Ezt a bravúrt a legeredményesebb csapat, Brazília 1962-ben hajtotta végre, míg a négyszeres győztes olaszok még 1938-ban. Ezenkívül további két alkalommal a döntőig jutott a címvédő, ám a fináléban vereséget szenvedett. Érdekesség, hogy az előző három világbajnokságon már a csoportkörben búcsúzott a négy évvel korábbi győztes.

A klubok közül a Bayern München adja a legtöbb futballistát a katari világbajnokságra. A keretek keddi véglegesítése után kiderült, hogy a német bajnokcsapatot 17 játékos képviseli a tornán. A második helyen holtversenyben a Premier League-ben címvédő Manchester City és a La Ligában szereplő FC Barcelona áll 16 labdarúgóval. A bajnokságokat tekintve toronymagasan az angol élvonalból érkezik a legtöbb játékos a világbajnokságra, a Premier League-ből 156 labdarúgó vesz részt a tornán. Második a spanyol La Liga (86), míg a német Bundesliga 70 és az olasz Serie A szintén 70 futballistával képviselteti magát.

Hírdetés

 

Horvátország ismét meglepetést okozhat? Fotó: Facebook / UEFA EURO 2024

 

A brazilok a torna nagy esélyesei

Az innsbrucki egyetem által nyilvánosságra hozott kutatás szerint a brazil labdarúgó-válogatottnak van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a katari világbajnokságot. A valószínűségszámításon alapuló modell elkészítésében és lefuttatásában az innsbrucki mellett a genti, a luxemburgi, valamint a dortmundi és a müncheni egyetem kutatói vettek részt, közlésük szerint a csapatok erősségét, felépítését, valamint az adott ország társadalmi-gazdasági mutatóit vették kiindulópontnak.

A modellt 100 ezer alkalommal futtatták le, figyelembe véve a sorsolást, valamint a nemzetközi szövetség (FIFA) által meghatározott szabályokat. A modell mérkőzésről mérkőzésre számított valószínű eredményt, és megmutatta, hogy melyik válogatott mekkora valószínűséggel juthat tovább a csoportjából, illetve nyerheti meg a világbajnokságot.

A számítás alapján a braziloknak 15 százalék esélyük van rá, hogy történetük hatodik vb-címét megszerezzék Katarban, őket pedig az argentinok követik 11,2 százalékkal. A lista harmadik helyére a hollandok értek oda (9,7 százalék), majd a németek (9,6 százalék), valamint a címvédő franciák (9,1 százalék) következnek. Az időpont és a helyszín miatt is heves vitákat kiváltó katari tornára vonatkozó esélylatolgatást ugyanakkor számos tényező, így például az esetleges extrém időjárás is nehezíti.

 

Neymar és Richarlison gólerős párost alkot. Fotó: Facebook / Confederação Brasileira de Futebol

 

A közmédia közvetíti a mérkőzéseket

A labdarúgó-világbajnokság mind a 64 összecsapása a magyar közmédia felületein lesz látható, az M4 Sport és az M4 Sport+ csatornán. A legutóbbi Európa-bajnoksághoz hasonlóan, kábeles előfizetéssel Erdélyben és a Felvidéken is elérhetővé teszi a közmédia a torna mérkőzéseit. A csatorna hosszas tárgyalások után egy új megállapodásnak köszönhetően elérte, hogy a világbajnokságot ebben a két régióban is magyar kommentárral követhessék. A csoportmérkőzéseket román idő szerint négy idősávban rendezik: a nap első mérkőzését 12, ezt követően két délutáni találkozót 15 és 18 órától, majd az esti meccseket 21 órától. Minden találkozó előtt 45 perccel felvezető stúdióműsor kezdődik a magyar csatorna szakértőivel.

A csoportok: * A: Katar, Ecuador, Szenegál, Hollandia * B: Anglia, Irán, Egyesült Államok, Wales * C: Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország * D: Franciaország, Dánia, Tunézia, Ausztrália * E: Spanyolország, Németország, Japán, Costa Rica * F: Belgium, Kanada, Marokkó, Horvátország * G: Brazília, Szerbia, Svájc, Kamerun * H: Portugália, Ghána, Uruguay, Dél-Korea.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »