Vasárnap este őrtüzek gyúltak Székelyföld autonómiájáért

Vasárnap este őrtüzek gyúltak Székelyföld autonómiájáért

Székelyföld számos településén gyújtottak őrtüzeket a helyi közösségek vasárnap este annak jeleként, hogy a terület őshonos lakossága igényt tart a területi autonómiára. A 2003-ban újraalakult – több mint száz éve alapított – Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2016-ban nyilvánította a Székelyföld autonómiájának napjává október utolsó vasárnapját, amikor a templomokban közösen imádkoznak Székelyföld autonómiájáért, este pedig őrtüzek gyújtásával „teszik láthatóvá” az önrendelkezést követelő régiót.

fotó: Őrtűz Csíkszeredán / MTI – Veres Nándor

A települések nagyobb terein vagy a környező magaslatokon sötétedés után meggyújtott őrtüzeknél a helyi szervezők mindenütt felolvasták a rendezvény kiáltványát, amelyet az őrtűzgyújtást kezdeményező és szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs írt alá.

„Székelyföld területi autonómiája a béke, a biztonság és a jólét záloga, egy olyan jogi keret, amely garantálja Székelyföld minden polgárának a teljes és tényleges egyenlőségét”

– mutat rá a dokumentum.

A Magyar Turán Szövetség őrtűzgyújtása az elmúlt években

Az MTI-hez is eljuttatott kiáltvány szerint az elkövetkező időszak „próbatétele” az lesz az SZNT számára, hogy a nemzeti régiók érdekében egy évtizeddel ezelőtt elindított polgári kezdeményezést benyújtsa az Európai Bizottsághoz.

Hírdetés

„Tudatában vagyunk annak, hogy a nemzetközi konjunktúra korántsem kedvez a nemzeti régiók ügyének. A közel másfél millió támogató aláírás azonban kötelez, hogy az önrendelkezés eszményét a közösségi akarat segítségével sikerre vigyük” – olvasható a kiáltványában.

Az SZNT szerint az őrtűzgyújtással személyes élménnyé akarják tenni minden magyarban azt a felismerést, hogy „autonómia nélkül nincs magyar jövő Székelyföldön”, és mindenkinek felelőssége, hogy „a maga helyén és eszközeivel” tegyen is az önrendelkezésért.

Székelyföldön a tavalyihoz hasonlóan több mint száz település jelentette be, hogy csatlakozik a megmozduláshoz, illetve az anyaország számos településén gyújtottak őrtűzet a székelyföldi magyar autonómiáért.

Őrtűz Sepesiszentgyörgyön / fotó: Székelyhon.ro – Toró Attila

Székely zászlós hagyományőrző lovas a Kurultaj -Magyar Törzsi Gyűlésen

kurultaj.hu / MTI

A Vasárnap este őrtüzek gyúltak Székelyföld autonómiájáért bejegyzés először Kurultáj-én jelent meg.


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »