Vásári hírmondó Párkányból

Vásári hírmondó Párkányból

Párkányban a hónap második hetében került sor a hagyományos 478. Simon-Júda napi vásárra. Vége hossza nem volt a város vagy két kilométeres távolságában a főutcán és hozzá keresztben kapcsolódó utcákon az árusok és falatozók sátraiank. Az árusok között természetesen helyiek, magyarországiak, észak- szlovákiaiak, de lengyeleket is találtunk.

A sétáló utcán kedvezményes helyárakkal portékáikat kínálva ott voltak a kézművesek. Ezen a részen volt talán a legnagyobb tömeg, főleg a szombati napon.

Az ország különböző tájairól jönnek évente a kézművesek. A sokszínűség szemet-lelket gyönyörködtető árusai között jelent volt például  a radványi mézes kalács figurákat készítő asszonyok, a nánai  Hanza házaspár méztermékeik a saját készítésű mézboraival állították meg a bámészkodókat. Az ehhez menő új termékük,  a kukoricalisztből készült  különböző ízesítő fél-egy méteres  rudacska, vagy ropi, a kőhídgyarmati Natura Gastrocentrum kínálata, akik nagyméretű kemencéikben sütötték a kóstolásra készült finom falatokat .

Az erdélyi, és székely árusok a szebbnél – szebb és egyre keresettebb magyaros viselettel állították  meg a sétálókat, vásárlókat.

(Fotó: Danič A.)

Köztük a néni, aki már évek óta visszajár legszebb és talán legértékesebb kézimunkáikat hozza évente a vásárra, a kötés, horgolás, szövés hímzés csodás darabjait, díszítő illetve használandó szövött szőnyegeiket kínálta. A másik erdélyi árusnál a legfinomabb, és egészséges réten, biokertekben termett fűszereket s különböző gyógynövény alapú krémek, szirupok sokaságát vásárolhatták meg. A gyógygomba-termékekből és különböző gyógyteákból is volt bőven kínálat.

S persze a sétáló utcán lehetett gyönyörködni a művészeti alkotásokban és  dísztárgyakban is. Szóval mindezen látványért is érdemes volt kilátogatni a párkányi vásárra.

Hírdetés

Sokan a szabadtéri színpadon lévő délutáni kultúrműsornál pihentek meg, mely programban hazai valamint magyarországi művészek, helyi és szlovák zenés- és táncos szórakoztató műsorok váltották egymást.

(Fotó: Farkas Hajnalka)

A Magyar Szövetség sátra előtt a szombati napon már  délelőtti órákban folyamatosan megálltak az emberek egy kézfogásra, fényképezésre Gubík László megválasztott országos elnökkel, aki több órán keresztül beszélgetett az érdeklődőkkel. Itt találkoztak a megyei képviselőkkel Bolya Szabolccsal, Farkas Ivánnal, de vidéki szervezetek vezetőivel, polgármestereivel is a párkányi szervezet jóvoltából egy pohár borra, kávéra beszélgetésre volt lehetőségük. A MA7  hetilap sátra szintén jelen volt a vásáron.

Igen sokan vannak a vásárban minden évben, azonban olykor úgy tűnik egyre kevesebb a vásárló. Ennek egyik oka az is lehet, hogy évről évre emelkednek az árak. Ez szinte minden árufélére értendő. Megtapasztaltuk.

(Fotó: Farkas Hajnalka)

A falatozók is a legdrágább élvezetek. A gyerekek szórakoztató parkja a kicsi és nagy hinták,  óriáskerekek, akárcsak ugrálóvárak  több gyermekes családoknak szinte megfizethetetlen – panaszkodják a szülők. Az árusok pedig az egyre magasabb helyárakra panaszkodnak. Habár a kézművesek némi kedvezményt kapnak a helypénzre. S nekik mindehhez még a szállás, étkezés is hozzátartozik minimum 3-4 éjszakára.

Mégis, a párkányi Simon-Júda  napi vásár a legnagyobb és a legrégebbi vásár az országban, s talán éppen azért vonzza a határokon túlról érkezett árusokat kézműveseket, bámészkodókat és vásárlókat egyaránt.

 

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »