Varsóban letartóztatták a Romantikus Erőszakot – A hazafiak ellehetetlenítését célzó tegnapi elhurcolások a kommunizmus sötét éveit idézik

Varsóban letartóztatták a Romantikus Erőszakot – A hazafiak ellehetetlenítését célzó tegnapi elhurcolások a kommunizmus sötét éveit idézik

A magyar nemzeti rock banda egy, a lengyel Függetlenség Napján megrendezett fesztiválon lépett volna fel ma este. A koncertre Sziva Balázs frontember szombati közleménye szerint azért nem kerülhet sor, mert a 10 éves múlttal bíró rendezvény szervezőit a helyi hatóságok letartóztatták. Nem voltak egyedül, a lengyel rendőrség tegnap este számos jobboldali, nemzeti szervezet vezetőjét és aktivistáját elhurcolta.

Hírdetés

Az agresszív fellépés mögött minden bizonnyal a Függetlenség Menete nevű, minden évben jelentős tömegeket utcára vivő megmozdulás körüli hangulatkeltés áll. Varsó ellenzéki polgármestere szerdán jelentette be, hogy a az Európai Parlament októberi, az uniós tagállamokat a „neofasiszta erőszak” megelőzésére felhívó határozata alapján nem idén nem engedélyezi a felvonulás megtartását.

A lengyel kormány erre válaszul állami megemlékezéssé nyilvánította a rendezvényt, amelyre „pártállástól függetlenül” mindenkit várnak. A jelek szerint e szívélyes meghívás alól kivételt jelentenek azok, akiket a hatóságok jó előre lekapcsoltak, hogy biztosan ne tudjanak részt venni a meneten.

” A hazafiak ellehetetlenítését célzó tegnapi elhurcolások a kommunizmus sötét éveit idézik.” – állapítja meg közleményében Sziva Balázs.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »