Varsóban bekérették az orosz nagykövetet – Putyin-kijelentések miatt

Varsóban bekérették az orosz nagykövetet – Putyin-kijelentések miatt

Sürgősséggel bekérették pénteken a lengyel külügyminisztériumba az orosz nagykövetet azon kijelentések miatt, amelyeket az utóbbi napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke tett a második világháborúról.

A találkozó során a lengyel fél „határozott tiltakozását” fejezte ki azon „rágalmak miatt, amelyeket a történelmi témákban az utóbbi napok folyamán az Oroszországi Föderáció legfelsőbb kormányzati képviselői többször megfogalmaztak” – közölte a PAP lengyel hírügynökséggel Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes.

Marcin Przydacz

Marcin Przydacz – gov.pl

Hírdetés

A diplomata a többi között arra utalt, hogy Putyin a múlt héten ismételten bírálta az Európai Parlamentnek a második világháború kitöréséről szóló szeptemberi nyilatkozatát, amely a náci Németországot és a Szovjetuniót egyformán felelőssé tette a háború kirobbantásáért. Ennek kapcsán az orosz elnök kétségbe vonta az 1939 augusztusában kötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum szerepét a második világháború kirobbantásában. A paktum értelmében a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én megtámadta Lengyelországot.
   
Putyin a múlt héten, majd kedden ismét pontatlanul idézett egy Lengyelországban évek óta ismert 1938-as lengyel diplomáciai jelentést, és azt állította, hogy Józef Lipski második világháború előtti németországi lengyel nagykövet támogatta Hitler terveit a lengyelországi zsidók kitelepítésére Afrikába. Az orosz elnök „gazembernek” és „antiszemita disznónak” nevezte Lipskit.
   
Vologyin ebben a vonatkozásban később kijelentette: Lengyelországnak bocsánatot kellene kérnie, amiért együttműködött a hitleri Németországgal.

First Deputy Kremlin Chief of Staff Vyacheslav Volodin at Russian President Vladimir Putin's meeting with newly elected heads of Russia's regions at the Moscow Kremlin, September 17, 2014

Vjacseszlav Vologyin – sputniknews.com    

A lengyel külügyminiszter-helyettes szerint Putyin és Vologyin kijelentései „kirívóan sértik az Oroszországi Föderáció nemzetközi kötelezettségvállalásait, és gúnyt űznek a sztálini totalitarizmus áldozatainak millióiból is”. Ezek a „történelemhamisítási próbálkozások” bizonyítják, hogy változatlanul szükség van „nemcsak a náci, hanem a szovjet totalitarizmus” nemzetközi elítélésére is – tette hozzá.
   
Moszkva továbbra is tagadja, hogy 1939 szeptemberében a Szovjetunió megtámadta Lengyelországot – állapítja meg a lengyel külügyi tárca, amely szerint a legutóbbi kijelentésekkel Oroszország „csökkenteni próbálja a Szovjetunió felelősségét az európai béke lerombolásáért”. A varsói közleményben aláhúzzák: 1939-1941-ben a Szovjetunió a hitleri Németország szövetségese volt, Lengyelország viszont 1939 szeptemberében fegyveresen próbált ellenállni „a Szovjetunió által támogatott német hadseregnek”. A második világháborús német agressziónak csaknem 6 millió lengyel állampolgár, ezen belül 3 millió zsidó esett áldozatul – emelte ki a lengyel külügyi nyilatkozat.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »