Varsóban áll a bál: Ezrek tüntettek a lengyel parlament előtt

Varsóban áll a bál: Ezrek tüntettek a lengyel parlament előtt

Tüntetők állták el a lengyel parlament minden kijáratát péntek éjjel, azzal vádolva a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártot, hogy törvénytelenül fogadták el a jövő évi költségvetést.

A kijáratokat több száz rendőr védte, akiket több száz tüntető vett körbe, azt skandálva, hogy addig nem teszik szabaddá az utat, amíg a PiS párt vezetője ki nem jön az épületből és nem beszél velük.

Előzőleg három ellenzéki párt azzal vádolta a lengyel parlament alsóházának elnökét, hogy megsértette az alkotmányt azzal, hogy a költségvetésről szóló zárószavazást áttette a parlament fő ülésterméből egy másik terembe és nem engedélyezte a szavazás közvetítését.

Hírdetés

Az AFP hírügynökség azt jelentette, hogy az este folyamán több ezer tüntető gyűlt a parlament elé a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) ellenzéki mozgalom felhívására.

A pénteki ülés költségvetésről szóló zárószavazása azután szakadt félbe, hogy ellenzéki képviselők elfoglalták a pódiumot, tiltakozva az ellen, hogy a szejm elnöksége korlátozni akarja a sajtó munkáját az intézményben.

A szejm elnöksége által javasolt új szabályok szerint az újságírók nem az ülésteremben, hanem egy külön sajtóközpontban dolgoznának. Az ülésterembe csak öt kiválasztott televíziót és néhány újságírót engednének be.

A szejm elnöksége szerint a jelenlegi szabályok káoszhoz vezettek. Csütörtökön újságírók tüntetést rendeztek a szejm bejáratánál és sajtóorgánumok sora tiltakozott „politikusmentes nappal” a tervezett szabályok ellen, amelyek véleményük szerint sértik a sajtószabadságot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »