Varsó zokon vette Macron szavait

Varsó zokon vette Macron szavait

A francia államfő a lengyel kormányt és Greta Thunberget is bírálattal illette.

Lengyelországban nem aratott osztatlan sikert Emmanuel Macron francia államfő kijelentése, miszerint Varsó gátolja Európa környezetvédelmi törekvéseit, ezért a fiataloknak inkább ott kellene tüntetniük.

– Sajnálattal hallom az ilyen jellegű közleményeket, amelyek a közös megoldások helyett erőszakos viselkedésre sarkallnak – reagált Macron szavaira Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, aki francia kollégájához hasonlóan részt vesz New Yorkban az ENSZ klímacsúcs-értekezletén, illetve közgyűlésén. Macron vasárnap beszélt arról újságíróknak, hogy Lengyelország, Csehország, Észtország és Magyarország ellenállása miatt júniusban nem született megállapodás arról az uniós célkitűzésről, amelynek értelmében az EU gazdaságának 2050-re szén-dioxid-semlegessé kellene válnia.

– Felvonulni minden pénteken, és azt üzenni, ég a bolygó, szép dolog, de nem ez a probléma. Tüntessenek inkább Lengyelországban, segítsenek nekem noszogatni azokat, akiket nem tudok cselekvésre sarkallni – idézte az AP hírügynökség a francia államfő szavait.

Hírdetés

Andrzej Duda és Emmanuel Macron Fotó: MTI/EPA/Eric Fererberg

Lengyelország áramtermelésének 80 százaléka a szénbányászatból – az egyik leginkább környezetszennyező energiaforrásból – származik, amelynek arányát az elkövetkező évtizedekben igyekeznek csökkenteni. A lengyel külügy közleménye szerint Macron tisztában lehet országa erőfeszítéseivel, ezért reméli, a francia államfő a jövőben felhagy Varsó kioktatásával, mert az „kezd fárasztó lenni”. A lengyel sajtó sem kímélte Macront. A wPolityce hírportál úgy véli, a francia államfő szavai valójában a „liberális demokrácia ellenfelei­nek” szánt bírálat, amelyhez hasonlót Macron a brazil államfővel, Jair Bolsonaróval szemben is megengedett magának a brazíliai erdőtüzek kapcsán. A Rzeczpospolita című napilap szerint Macron a francia üzleti érdekeltségek miatt sosem kritizálná Kínát, a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátóját.

A francia elnök a klímacsúcson Greta Thunberget is bírálattal illette, amiért a svéd aktivistalány az ENSZ Gyermekjogi Bizottságánál panaszt emelt többek között Franciaország ellen a klímavédelmi erőfeszítések hiánya miatt. – Nem érzem úgy, hogy a francia vagy a német kormány állna ma a változások útjában – nyilatkozta a francia elnök, aki szerint a fiatalok „radikális álláspontja megoszthatja társadalmainkat”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »