Varsó kiáll Budapest mellet, elutasítják a brüsszeli zsarolást

Varsó kiáll Budapest mellet, elutasítják a brüsszeli zsarolást

Lengyelország elutasítja az Európai Bizottság (EB) mindenfajta zsarolását, a testület messzemenően túllép hatáskörén – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szerdán Varsóban annak kapcsán, hogy Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke a nap folyamán Brüsszelben lépéseket helyezett kilátásba az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében.

Hírdetés

“Lengyelország sokszor hangsúlyozta, hogy nem egyezik bele az ilyen típusú zsarolásokba az EB részéről” – mondta el Waszczykowski.  Úgy  fogalmazott: az EB-nek  őrködnie kellene az alapszerződésekben rögzített négy uniós szabadságelv felett, “de nem kellene olyan széles hatáskörrel rendelkeznie, mely révén a tagállamok minden történését felügyeli”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek  ”szánalmas vádaskodásnak”  minősítette Timmermans fellépését. Az EB alelnöke – mint a miniszter fogalmazott –  ”az elmúlt két évben azért támadta Magyarországot, mert a bizottság és az ő személyes  álláspontja ellenére is  képesek voltunk eredményes választ adni az illegális bevándorlásra”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »