Varsó: "gyűlöletbeszédnek" minősülne a betolakodók elleni tüntetés

Nem engedélyezi a varsói városvezetés a szombatra tervezett bevándorlóellenes tüntetést, mert a demonstráció egyebek "között sértené a gyűlöletbeszédet tiltó lengyel törvényeket" – közölte Jaroslaw Józwiak varsói főpolgármester-helyettes szerdán.

"Varsó a történelme során keserves tapasztalatokat szerzett az idegengyűlöletről és a gyűlöletről, ezért nem engedhetjük meg ma azt, hogy gyűlöletbeszéd hangozzon városunk központjában. Ez ellenkezne a varsóiak által támogatott olyan értékekkel, mint a nyitottság és a tolerancia" – indokolta a döntést a főpolgármester-helyettes.

Hírdetés

A "Lengyelek a migránsok ellen" elnevezésű eseményt a Radikális Nemzeti Tábor (ONR) nevű "szélsőjobboldali" tömörülés kezdeményezte és szervezte. A szervezők a tüntetést egyebek közt azzal indokolták, hogy azok a migránsok, akik Lengyelországba kerülnek, nem a háború elől menekülnek, hanem a jobb életkörülmények reményében érkeznek. Emellett azt is feltételezik, hogy terroristák vannak közöttük.

A szervezők nehezményezik továbbá a migráns családok befogadásának költségeit – szerintük egy "menekült" család elhelyezése 3200 dollárnak (900 ezer forintnak) megfelelő összegbe kerülne -, az önkormányzati lakásokba való beköltöztetésükről szóló híreket, és nem fogadják el azt az indoklást, hogy a munkaerő beáramlása élénkítené a lengyel gazdaságot, miközben 1,3 millió lengyel keres munkát. A tüntetésen mintegy negyvenezer ember részvételét várták.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »