Varsó amerikai atomtölteteket telepíttetne Lengyelországba

Varsó amerikai atomtölteteket telepíttetne Lengyelországba

Lengyelország érdeklődik a NATO nukleáris megosztási programjához való csatlakozás iránt – mondta Jakub Kumoch, a lengyel elnök legfőbb külpolitikai tanácsadója. A múlt hónapban a Fehér Ház egyik tisztviselője azt mondta a Lengyel Rádiónak, hogy az Egyesült Államok nem tervez nukleáris fegyverek elhelyezni olyan országokban, amelyek 1997 után csatlakoztak a szövetséghez.

Jakub Kumoch szerint azonban Moszkva Ukrajna megtámadásával “érvénytelenné tette” azt az 1997-es NATO-Oroszország megállapodást, amely megtiltotta az állandó NATO-erők telepítését Kelet-Európába.

Hírdetés

– mondta Kumoch a Polsat News magántévének pénteken. A nukleáris megosztási program a NATO nukleáris elrettentési politikájának része. Washington olyan tagállamok rendelkezésére bocsátja saját nukleáris robbanófejeit, amelyek nem rendelkeznek ilyen fegyverzettel. 2009 novembere óta a nukleáris megosztás keretében az Egyesült Államok atomtöltetei Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban is megtalálhatóak.

Lengyelország 1999 óta tagja a NATO-nak.

Polskie Radio nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »