Városmakett és pingpongasztalok (Részvételi költségvetés Kézdivásárhelyen)

Városmakett és pingpongasztalok (Részvételi  költségvetés  Kézdivásárhelyen)

Bronz városmakett készülhet és asztalitenisz-asztalokat helyezhetnek ki Kézdivásárhelyen, ahol lezárult a közönségszavazás a 2023–2024-es részvételi költségvetésből megvalósuló közérdekű munkálatokra. A célra a városháza 100 ezer lejt különített el, amibe a két első helyezett projekt költségvetése fér bele.

A részvételi költségvetést Szilveszter Szabolcs alpolgármester kezdeményezésére indították útjára, célja, hogy segítségével a közösséget szolgáló, a civil szféra irányából érkező ötleteket ültessenek gyakorlatba. Az érdeklődés minden évben töretlen, a letett dokumentációk átnézését követően idén hat pályázat került közönségszavazásra. A projekteket letevők buszmegállók létesítésére, okospad és hirdetőtáblák elhelyezésére, intelligens kukák vásárlására is pályáztak, de a legtöbb szavazatot a Rotary Klub Tapintható láthatatlan nevet viselő kezdeményezése kapta (231 szavazat). A klub a maximális összegre, ötvenezer lejre pályázott.

Hírdetés

Román Györgytől, a Rotary Klub titkárától megtudtuk: a projekt egy, a város történelmi központját ábrázoló bronzmakett kihelyezését célozza. A kolozsvári Tapio öntöde műhelyében kivitelezés alatt álló 150×120 cm-es makett összköltsége mintegy 110 ezer lejre rúg, a fennmaradó összeget a Rotary állja. A város központját és egypár jeles épületét megjelenítő bronzmakett gondos adatgyűjtő és előkészítő munkát igényelt, Kovács Áron építész (Maketo Kft.) készítette el 2022-ben a gipszmodellt. A maketten ötven épület homlokzata, valamint hat fontosabb épület részleteiben is ki van dolgozva, a feliratok pedig három nyelven kerülnek a makettre: magyarul, románul és angolul, valamint látássérültek számára Visual Braille technikával.

A másik nyertes, 40 433 lej értékű projektet a Háromszéki Férfiak Klubja tette le, az elnyert összegből pingpong­asztalokat vásárolnak és helyeznek el néhány játszótéren. A klub a projektet társfinanszírozással és közösségi munkával valósítja meg, a három betonból készített asztalt a Molnár Józsiás, a Stadion és az Új utcai játszótér mellé helyezik el. (bartos)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »