Városi farmokkal az élhetőbb településekért

Városi farmokkal az élhetőbb településekért

Share 0 Tweet 0 Share

Sikeresen zárult az Interreg CENTRAL EUROPE program keretein belül megvalósuló CoFarm4Cities (Interreg CE0100253) projekt első szakasza, mely során már meglévő európai és Európán kívüli farmok fenntartható működését vizsgálták a partnerek. A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Környezetmérnöki és Természettudományi Intézetének oktatóiból és külső szakértőkből álló projektcsoportja ezen adatok alapján készítette el 21 farm összehasonlító tanulmányát és a kiválasztott legjobb példákat mutató 5 farm mélyelemzését.

A Torinóban rendezett workshopon bemutatott eredmények a projekt következő fázisában készülő, hosszútávon fenntartható városi gazdálkodást biztosító forgatókönyvek elkészítését segítik.

Az Óbudai Egyetem Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat konzorciumi partnereként vesz részt a városi peremkerületek fenntartható terület- és földhasználatát biztosító városi gazdálkodási területek létrehozásában. A városi farm új kezdeményezés a városi terjeszkedés megelőzésére, a fenntartható városi élet, az egészséges élelmiszerek helyi elérését biztosító lánc kialakítása, a közösségépítés, a rekreáció és természetesen a környezeti szemléletformálás területén.

A projekt első szakaszában a már létező európai és Európán kívüli farmok működését tekintették át a nyolc projekt partnerrel és közösen kialakították azt a kérdőívet, amelyre a beérkezett adatok lehetővé tették, hogy gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok szerint értékelhető legyen a farmok működése. A partnerek összesen 21 városi gazdálkodás adatait gyűjtötték össze.

Hírdetés

A projekt első szakaszának felelőseként a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Környezetmérnöki és Természettudományi Intézetének oktatóiból és külső szakértőkből álló projektcsoportja ezen adatok alapján elkészítette a 21 farmot összehasonlító tanulmányt. Ennek eredményére építve került sor a partnerekkel közösen a fenntartható működést legjobban mintázó öt farm kiválasztására, amelyek példát szolgáltathatnak a projektben részt vevő városok (Budapest, Krakkó, Ljubljana, Torinó, Zágráb) pilot projektjeinek megvalósításához. A kiválasztott gazdaságok: 1. Dak Akker (Hollandia), 2. Parco Ort9 (Olaszország) 3. Quinta do Pisão Natural Park (Portugália), 4. Maribor Municipality Urban Farm (Szlovénia), 5. Community Garden Allmende-Kontor e.V. (Németország).

A 2023. október 9-12. között Torinóban a Cascina Falchera nevű farmon megrendezett workshop a projekt első munkaszakaszának záró eseménye és egyben az első személyes találkozóra lehetőséget nyújtó rendezvény volt. A program részeként bemutattuk az öt kiválasztott városi farm mély elemzését tartalmazó tanulmányt. Emellett a kutatás eredményeként meghatározott sikertényezőket és működési nehézségeket is megvitattuk, áthidaló megoldásokat alakítottunk ki. A találkozón a munkamegbeszéléseken, előadásokon és interaktív feladatmegoldásokon túl lehetőség nyílt megtekinteni több jól működő városi farmot Torinóban és környékén (Cascina Falchera, Agrobarriera, Orti Generali). A találkozó kiváló lehetőséget nyújtott a kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére is.

A projekt 2026-ban zárul, addig még sok munka van hátra; a következő lépés a városi farmok pilot megvalósításához szükséges működési stratégiák kidolgozása lesz, melyben az Intézet munkatársai továbbra is aktívan részt vesznek.

Forrás: Óbudai Egyetem

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »