Várólisták: fontos bejelentéseket tett Kásler Miklós

Várólisták: fontos bejelentéseket tett Kásler Miklós

Újabb kormányzati döntéssel próbálja az egészségügyi kormányzat csökkenteni a kórházi várólistákat. A tárcavezető érdeklődésünkre azt mondta: már a magán egészségügyi szolgáltatóknál is megjelent a várakozási idő egyes beavatkozásoknál.

Az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett arra, hogy 2013-ban mintegy 70 ezer ember szerepelt a kórházi várólistákon. Ezt egy kormányzati beavatkozással 30 ezer alá szorították le 2019-re. Kásler Miklós szerint ezzel a magyar adat Európa első harmadába került. Állítása alapján a magyar betegek ezzel a svédekkel kerültek egy szintre ezen a téren.

A koronavírus-járvány azonban megint hatással volt a rendszerre.

A 26-28 ezres várakozási szám a járvány alatt Magyarországon jelentősen növekedett

– mondta a miniszter.

2020-ban Magyarországon

  • térdprotézisműtétre 146 napot,
  • csípőprotézis-műtétre 88 napot, míg
  • szürkehályog-műtétre 49 napot

Hírdetés

kellett várni Kásler Miklós tájékoztatása szerint az OECD adatai alapján.

2021 novemberében az EMMI új javaslatot dolgozott ki a várólisták csökkentésére. A kormány most ezt fogadta el.

„13,6 milliárd forintot biztosítanak a 2019-es fölötti teljesítmények díjazására.

A 80 százaléka azon orvosok, ápolók, asszisztensek túlmunkáját kompenzálja, akik a várólista csökkentésében részt vettek” – mondta Kásler Miklós.

Úgy tudjuk, hogy már a magán egészségügyben is megjelentek a várólisták. Az emberi erőforrások minisztere erről is beszélt kérdésünkre.

„Így van, a várakozási idő, ha egyáltalán vezetik, a magánszektorban is megjelent” – erősítette meg az információt a miniszter.

Az állami szektorra vonatkozó döntés értelmében a kórházak idén év végéig csatlakozhatnak a kiemelt várólista csökkentési programhoz.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »