Vármegyések együtt tüntettek a szlovák nacionalistákkal

Fotó: parameter.sk

Szeptember 19-ére újabb tiltakozást szervezett Marian Kotleba Bősre a menekülttábor ellen. A legutóbbi alkalommal, elsején a szlovák rendőrség nem engedte be őket a községbe, így ezúttal több órával a meghirdetett kezdés előtt már Bősön voltak.

Így fordulhatott elő az az érdekes szituáció, hogy Marian Kotleba a szintén a tüntetésre váró felvidéki vármegyések melletti asztalnál szürcsölgette Kofoláját egy helyi pizzéria teraszán.

Pár évvel ezelőtt aligha láthattunk volna ilyen csendéletet.
 
Ezúttal sem a rendőrség, sem pedig a helyi polgármester nem akadékoskodott, így Kotleba és a Mi Szlovákiánk Néppárt 100 szimpatizánsa időben megkezdhették rendezvényüket. A tiltakozó gyűlésen megjelentek a felvidéki HVIM tagjai és szimpatizánsai is, akik angol nyelvű transzparenssel üzentek a bevándorlóknak.

Hírdetés

Üzenetük az alábbi volt:
 
„Az igazi szíriai férfiak szülőföldjükért és családjukért harcolnak. A töketlenek (gyávák) Európába jönnek.”

Az előzetes riogatások ellenére semmilyen konfliktus nem volt a két tábor között, sőt, Marian Kotleba a felszólalás lehetőségét is felajánlotta a vármegyéseknek, amit ők megköszöntek, de visszautasítottak. Kotleba beszédében többször is dicsérte Orbán Viktort és a magyar kormány politikáját és figyelmeztette a jelenlévőket arra, hogy „ha Magyarország elesik, pár napon belül Szlovákia is el fog esni”. Beszédét egy tolmács segítségével magyarul is meghallgathatta az összegyűlt 50-60 helyi lakos.

A rendezvény végén bejelentette, hogy petíciót indít útnak, mely 150 000 aláírás összegyűjtése után kötelezné a szlovák parlamentet, hogy megtárgyalja a migránsok befogadását. A petíciót a helyiek és a HVIM tagjai is aláírták.

A rendezvény vége után a vármegyések újból meglátogatták a menekülttábort, ahova legutóbbi látogatásuk óta megérkezett a migránsok első csoportja. Természetesen a szlovák rendőrség ezúttal is körbezárta az objektumot, annak ellenére, hogy legutóbb a rendőrségi szóvivő kifejtette, hogy magánterületen nincs kompetenciájuk. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »