Várják a további érdeklődőket az új naszvadi idősotthonba

Várják a további érdeklődőket az új naszvadi idősotthonba

Januárban Naszvadon megnyílt egy idősotthon, amelybe a szigorú járványügyi előírások betartása mellett, folyamatosan várják a jövendő lakókat a kedvesnővérek. A helyi katolikus templom közelében létesített intézményről a Komáromi járás legifjabb, mindössze egyéves városának polgármestere, Molnár Zoltán elsőként a Ma7.sk-nak nyilatkozott.

„A rendszerváltás után naszvadi egyházi telken kolostort építtetett az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek gyülekezete, amely hazai székhelye Iglón található. A kolostorba költözött 46 kedvesnővér között akadtak, akik a kórházakban segédkeztek, mások hitoktatóként tevékenykedtek, a továbbiak pedig a gondozásra szoruló nővértársaikkal törődtek. Majd 2018-ban többségüket máshová helyezték, miközben Naszvadon csak nyolcan maradtak. Felvetődött, hogy esetleg idősotthont kellene létesíteni a szép, emeletes épületben“ – mondta el Molnár Zoltán.

A szép gondolatot tett követte, de nem volt zökkenőmentes a helyi lakosság által is pártolt terv megvalósítása.

„A 2018 őszén tartott helyhatósági választások után lépéseket tettünk ez ügyben. Egyházi ingatlanról lévén szó, Nagyszombat Főegyházmegye illetékeseivel kellett megbeszélni azt, hogy mit terveznek az épülettel kapcsolatban. Az egyeztetések eléggé elhúzódtak, és csak 2019 júniusában tudtuk meg, hogy az érsekség nem tart igényt az épületre, s abban idősotthon létesülhet. A nővérek e téren korábban már szereztek tapasztalatokat a Bártfai járásban levő Raszlavica községben. Miután a tűzoltóság által megszabott tűzvédelmi feltételeket is teljesíteni kellett, az eredetileg megszabott időpontig nem zárulhatott le az engedélyeztetési folyamat, ahelyett az átalakítási munkálatok befejezésével együtt egészen 2020 augusztusáig húzódott.

Hírdetés

– foglalta össze az előzményeket a polgármester.

„Nehezített körülmények között kezdődött tehát a 19 férőhelyes idősotthon működése, amit jelenleg 9,5 személy, köztük 3 kedvesnővér biztosít. A civil munkaerők toborzása kapcsán azt kértem, hogy részesítsék előnyben a helyi jelentkezőket. Közülük is azokat, akik magyarul szintén beszélnek, mivel több naszvadi idős alig tud szlovákul. Szerencsére, a három nővér közül ketten kommunikálnak magyarul. A munkatársakat az iiglói gyülekezet által alapított Alžbetka nonprofit szervezet alkalmazza. Annak igazgatója, Anna Eliášová magiszter úgy tervezi, hogy ha majd teljes kapacitással fognak működni, akkor a már berendezett saját konyhájukban fognak főzni. Addig pedig az ételt a hét minden napján egy külső cégtől rendelik meg.

Nagyon örülünk e lehetőségnek, aminek köszönhetően az idősotthoni ellátást igénylő naszvadiak helyben maradhatnak vagy visszajöhetnek ide. Előzőleg ugyanis vagy ógyallai, vagy komáromi intézménybe költöztek be“ – tudtuk meg a város első emberétől.

Azt is elárulta, hogy az egyik komáromi idősotthonban élő édesanyját is szeretné visszavinni Naszvadra.

de az érintett komáromi idősotthonban elrendelt karantén letelte után mindenképpen visszahozzuk őt. A sokak által a Csemadok-ból is jól ismert Németh Gyula kultúraszervezőt, községünk volt krónikását is – a családjával történt egyeztetés után – haza szerettük volna hozatni a róla fekvőbetegként is gondoskodó tótmegyeri intézményből, de sajnos, nemrég elhunyt. A további érdeklődők a 0918/908 427-es telefonszámon léphetnek kapcsolatba az idősotthon illetékeseivel“ – zárta tájékoztatását Molnár Zoltán polgármester.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »