Várják a jelöléseket ­Sepsiszentgyörgyön (Pro Urbe díj)

Várják a jelöléseket ­Sepsiszentgyörgyön (Pro Urbe díj)

Március 18-án 16 óráig fogadják a sepsiszentgyörgyi városházán – papíron vagy elektronikus formában – az idei Pro Urbe díj odaítélésére vonatkozó javaslatokat. A kitüntetésre hetvenedik életévüket már betöltött személyeket lehet jelölni, akik önzetlenül, „pénz és taps nélkül” dolgoztak a városért és a benne élőkért.

A jelölési iratcsomónak a jelölt tevékenységére vonatkozó dokumentumokon kívül a jelölő indoklását is tartalmaznia kell, emellett pedig három másik támogató véleményt azoktól, akik a jelölttel azonos téren munkálkodtak. A jelöltnek nem kell feltétlenül sepsiszentgyörgyi lakosnak, sőt, román állampolgárnak sem lennie, a nemzetiség, nem, felekezeti vagy politikai hovatartozás sem kizáró feltétel, csak az állam vagy az emberiség elleni, illetve bűntettekért jogerősen elítélt vagy gyanúba fogott személyeket nem lehet jelölni. Javaslatokat bárki tehet.

Hírdetés

A Pro Urbe díjat 1997-ben alapították Sepsiszentgyörgyön, és 17 alkalommal évente négyet osztottak ki: hármat magyar, egyet pedig román személyiségeknek, a város lakosságának etnikai összetétele szerint. 2014-től a korábbi díjazottak javaslatára már csak évente egy ilyen kitüntetést osztottak ki, illetve esetenként kettőt. Ennek az a magyarázata, hogy a helyi tanács román tagjai minden negyedik évben, 2018-ban és 2022-ben magukénak követelték a díjat az etnikai algoritmus nevében, a magyar közösség pedig nem akart lemondani saját jelöltjeiről. 2016-ban is kivételt tettek, akkor Albert Álmos volt polgármester kapott posztumusz Pro Urbe díjat; rajta kívül Kónya Ádám egykori múzeumigazgató és Gaál Sándor cserkészvezető részesült még posztumusz elismerésben a város részéről. A díjat mindig a Szent György Napok során, ünnepélyes körülmények között adják át. (demeter)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »