Várják a fiatalokat a 2023-as Fehérvári Versünnepre

Várják a fiatalokat a 2023-as Fehérvári Versünnepre

Idén is várják a verset kedvelő fiatalokat Székesfehérvárra, a költészet napjához kötődő, immár 13. alkalommal meghirdetett Fehérvári Versünnepre. Sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy ebben az évben is folytatni kívánják a nagy sikerű eseménysorozat hagyományait. A jelentkezési határidő március 14.

A székesfehérvári fiataloknak és a székesfehérvári egyházmegye intézményeiben tanuló középiskolásoknak meghirdetett tehetségkutató verseny a Fehérvár Médiacentrum, a Székesfehérvári Egyházmegye, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, a Vörösmarty Színház és Székesfehérvár Önkormányzata együttműködésével és támogatásával valósul meg.

A Székesfehérvári Egyházmegye a kezdetektől támogatja a programot. Spányi Antal megyéspüspök, a Versünnep egyik fővédnöke a sajtó munkatársai előtt elmondta, a vers tanítja az embert a szépre, a szép beszédre, a nyelv helyes használatára. A versek küldetése, hogy közvetítsék az őseinktől ránk maradt hagyományokat, segítsenek küldetésünk teljesítésében és emberi értékeink megőrzésében. „Nagy örömmel tölt el, hogy a Versünnepet újra meghirdethetjük, mert fontosnak tartom, hogy a családokat, a fiatalokat hozzásegítsük a versek szeretetéhez. Hogy a versek bennünk visszhangozzanak – akár egy-egy sor vagy versszak –, gazdagítsa saját életünket. Szívből kívánom, hogy az idei esztendő is segítse a fiatalokat az igazi értékek megtalálására, és segítsenek sokakat arra, hogy szeressék a magyar nyelvet, mindazt az értéket, amit költőink a verseken keresztül hagytak ránk” – hangsúlyozta a főpásztor.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere megköszönte az együttműködő feleknek és a felkészítő pedagógusoknak, színészeknek az eddigi színvonalas és sikeres versünnepek létrejöttét, megszervezését. „A Versünnepet én ma már sokkal inkább egy mozgalomnak tekintem, mert közösség épült köré. (…) Itt arról van szó, hogy a felkészítés és a versünnepet követő közösségi események sokkal többet adnak a fiataloknak, mint maga a verseny rendezvénye. Épül tovább a személyiségük, és kialakul közöttük egy olyan kapocs, amit láthattunk már az elmúlt több mint egy évtizedben. Akkor is összekötődnek, amikor már nem a Versünnep keretein belül találkoznak. A közös kapcsolódási pont az irodalom, a költészet, amely kifejti saját gondolataikat, és ezt az értéket tudják tovább közvetíteni” – fogalmazott a polgármester.

A Fehérvári Versünnepen az elmúlt években sok száz tehetséges irodalomkedvelő diák vett részt. Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója elmondta, bízik benne, hogy idén is lesz sok érdeklődő. „Érdemes megnézni, hogy az eddigi döntősök hova jutottak el az életben, milyen művészkarriert értek el. Aki szereti a verset, és gondolkodik abban, hogy saját értékeit megmutassa, annak itt a helye a versenyen.”

Hírdetés

A költészetet kedvelő és az ihletett, hiteles versmondást felvállaló fiatalok jelentkezését március 14-ig várják. A válogató március 18-án lesz a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, az április 15-i döntőnek pedig a Városháza Díszterme ad otthont. A zsűrielnök ezúttal is Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész lesz, a döntősöket pedig a színház művészei segítik a felkészülésben.

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »